Regős Gábor: A monetáris tanácsnak két ellentétes célnak kellett megfelelnie

 

A monetáris tanács nagyon nehéz helyzetben volt, mert két ellentétes célnak kellett egyszerre megfelelnie – mondta Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerdán este az M1-en a likviditásbővítő jegybanki intézkedésekkel kapcsolatban.


Az elmúlt hónapokban az infláció viszonylag magas volt, kilépett a toleranciasávból, a forint pedig gyengült. Más országokban – például az Egyesült Államokban, Csehországban – csökkentették az alapkamatot, és emellett hoztak likviditásbővítő lépéseket, döntöttek hitel- és eszközvásárlási programokról. Az MNB nem változtatott az alapkamaton, de hozott másféle intézkedéseket, például felfüggesztette a kötelező tartalékrátát, hitelprogramot indított a bankok számára, illetve bevezette az egyhetes swaptendereket – fejtette ki.

Úgy vélte, ha a gazdaság stabilizálódik, a pénzpiacok megnyugszanak, a forintgyengüléssel is kezdeni kell valamit, hosszabb távon stabilizálni, sőt erősíteni kell. Az exportáló cégeknek a gyenge forint most nem segít, az importáló vállalatoknak pedig nehézséget okoz – mondta.

A címlapfotó illusztráció.