Mintegy hárommilliárdot biztosít a főváros a Budapest-pótlékra

 

A főváros a fenntartásában működő kulturális, köznevelési, szociálpolitikai ágazathoz tartozó költségvetési intézményeknél új bérelemként bevezeti az úgynevezett Budapest-pótlékot, amelyre idén 2 milliárd 858 millió 907 ezer forintot biztosít – döntött Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva.

Mint a budapest.hu oldalon közzétett javaslatban olvasható: a közalkalmazotti bértábla több mint tíz éve tartó változatlansága miatt az intézményi bérek összetorlódtak, a hosszabb ideje dolgozó, vagy magasabb szakképzettségű munkatársak elismerését nem teszik lehetővé. A kialakult helyzet egyrészt komoly bérfeszültséget teremtett, másrészt elvándorlás volt a következménye.

A méltatlan helyzet rendezéséért a fenntartó az idei évtől a Budapest-pótlék bevezetésével kívánja elismerni a fővárosi feladatokat az intézményekben ellátó közalkalmazottak munkáját.

A pótlékot 24 intézménynél vezetik be, és a többlettámogatás átlagosan az intézményi bérkeretek 15 százalékával és kapcsolódó közterhek összegével egyezik meg.

A Budapest-pótlék bevezetését biztosító többlettámogatás felosztásáról az intézmények vezetői döntenek munkáltatóként, azaz nem minden munkatárs bére emelkedik egységesen 15 százalékkal.

A határozat szerint a pótlék dolgozónkénti összegének nagyságáról az intézmény vezetője dönt, figyelembe véve az eltöltött jogviszony időtartamát, továbbá mérlegelve az intézményi átlagkeresettől legalább húsz százalékkal elmaradó alapbérre jogosult közalkalmazottak esetében a magasabb bértöbblet biztosítását.

A Budapest-pótlék összegének egyes foglalkoztatottaknak történő megállapításánál az intézmény vezetője kikéri a munkavállalói érdekképviseleti fórum véleményét – olvasható.

Az elfogadott javaslatban az szerepel, hogy a 24 intézményben mintegy 4400-an dolgoznak. Veszélyhelyzet idején – törvényi rendelkezés értelmében – a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörét a főpolgármester gyakorolja.