Huszonhárom naperőművet épített az MVM

 

Az Elmű Hálózati Kft. és az Émász Hálózati Kft. területén huszonhárom napelemparkot épített az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft., a projekt záró rendezvényét szerdán tartották Rózsaszentmártonban.

A társaság országosan már hét projekt keretében 110 naperőművet hozott létre, ezzel az MVM Magyarország legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelője lett. Az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény szerint a most elkészült beruházást az Európai Unió Környezeti és energiahatékonysági operatív programjának (Kehop) keretében valósították meg.

A naperőművek hozzájárulnak a magyar villamosenergia-termelés szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez, ezzel a Nemzeti Energiastratégiában és a KEHOP-ban meghatározott célok, illetve a klímavédelmi célkitűzések eléréséhez – hangsúlyozzák a közleményben.

A projekt eredményeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség átlagos értéke 51 104 gigajoule-lal (GJ) emelkedik, az üvegházhatást okozó gázok mennyisége pedig átlagosan évi 13 849 tonnával csökken.

A most átadott villamosenergia-termelő rendszerek összes beépített kapacitása 13,6 MWp, névleges teljesítőképessége 11,5 megawatt (MW).
Az MVM Csoport országosan megépülő 110 naperőművének összkapacitása meghaladja a 100 MWp beépített teljesítményt.

Ezek az egységek évente több mint 110 gigawatt (GWh) áramot termelnek majd, ami mintegy 50 ezer háztartás, azaz több mint 100 ezer ember éves villamosenergia-szükségletét fedezi. A naperőművek létesítése és üzemeltetése hozzájárul a helyi közösségek környezettudatos gondolkodásának fejlesztéséhez is – áll a MVM Zöld Generáció közleményében.

A címlapfotó illusztráció.