Tavaly 4,9 százalékkal nőtt a magyar GDP

 

Az elmúlt évben 4,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző évihez képest - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A tavalyi negyedik negyedévben 4,5 százalékos volt a gazdasági növekedés a nyers GDP-adat szerint.

A tavalyi negyedik negyedévben 4,5 százalék volt a gazdasági növekedés a nyers GDP-adat szerint. A szezonálisan, naptárhatással és más egyszeri hatásokkal kiigazított, az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által jegyzett negyedik negyedévi növekedés 4,6 százalék volt. A harmadik negyedévhez képest 1,0 százalék volt a növekedés, alig kisebb a második és harmadik negyedévi 1,1 százaléknál.


A KSH tájékoztatása szerint a tavalyi negyedik negyedévben a növekedés főképp a piaci alapú szolgáltatásoknak volt köszönhető, de kisebb mértékben az ipar és az építőipar is hozzájárult.

A tavalyi negyedik negyedév részletes GDP-adatait február 28-án teszi közzé második becslése alapján a KSH.

Az üzemanyag és az élelmiszer árának emelkedése áll a januári infláció mögött

Az üzemanyag és az élelmiszer árának növekedése áll a januári 4,7 százalékos infláció mögött – mondta Várhegyi Judit.

A főosztályvezető elmondta, az MNB arra számít, hogy az infláció a következő hónaptól a negyedév végére fokozatosan 3,7 százalékra mérséklődik. Ezt segítheti például az olajár csökkenése, ami már január közepe óta tart. Hozzátette, az iparcikkek inflációja továbbra is mérsékelt, 1 százalék körüli, és a piaci szolgáltatások drágulása is megtorpant.

A környező országokban hasonló folyamatok játszódtak le: magasabb volt az infláció. Ez nem meglepő – fűzte hozzá –, hiszen mind az üzemanyag, mind pedig az élelmiszer árának alakulását globális tényezők befolyásolják.

A címlapfotó illusztráció.