Korlátozott piaci hatása lesz a koronavírusnak

 

A koronavírus-járvány néhány hónapon belül lecseng, az egész évre vonatkozóan csak korlátozott gazdasági és piaci hatása lesz, globális szinten néhány tized százalékpontos átmeneti veszteséget okozhat – mondta Forián-Szabó Gergely, az Amundi Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a koronavírus jelenleg a legtöbbet említett kockázat a befektetők körében, de az év hátralévő részében nem ez lesz a legfőbb rizikófaktor. Kína megnövekedett világgazdasági súlya miatt veszélyesebb az új vírus, mint a SARS volt. A járványok idején megszokott eladói nyomás látható a részvénypiacokon. Alapesetben csak átmeneti epizódot fog jelenteni az első negyedévben, a korábbi tapasztalatok alapján néhány hét, esetleg hónap múlva a piacok túl lesznek a nehezén. A járvány elsősorban csak egyes régiókra és szektorokra jelent nagyobb veszélyt – mondta a befektetési igazgató, hozzátéve: egyelőre főként a légiközlekedés, a szállodaipar, a turisztika és a kiskereskedelem az érintett.

Elmondta, hogy az előző év piaci szempontból kiválóan alakult, az év végére a makrogazdasági kép is kedvező irányba változott. Az üzleti bizalmi indexek az elmúlt néhány hónapban bíztatóan alakultak, a vírus terjedéséről január közepétől érkeztek hírek, erről az időszakról makrogazdasági tényadatok még nincsenek. A befektetőknek január közepén aláírt USA-Kína kereskedelmi megállapodás megnyugvást hozott – jelezte.


Kifejtette: a tavalyi lassulás után stabilizálódhat a globális növekedés üteme, a húzóerőt a feltörekvő országok adhatják. Kína ugyan lassulásban van, de az országok többségében dinamikusan bővülhet a GDP, Oroszország és Latin-Amerika gyorsulhat. A globális GDP 3,1 százalékkal bővülhet az idén, Oroszországban 1,7 százalékkal, az Egyesült Államokban 1,9 százalékkal, az eurózónában 1,0 százalékkal. Az inflációs nyomás mindenütt visszafogott, a jegybankok élénkítenek – jelezte.

Kiemelte: Magyarország eddig kivételesen jól teljesített, az idei évben azonban már ide is elérhet a lassulás. A külső kereslet lanyhulása mellett a belső motorok is alacsonyabb tempót diktálhatnak. A GDP növekedés 3,5 százalék környékén stabilizálódhat. A következő hónapokban külső hatásra fordulhat az inflációs trend, a maginfláció azonban magas marad. A relatív laza monetáris politika eredménye a gyengébb forintárfolyam, az euróhoz képest egy év alatt 5 százalékkal értékelődött le – mondta. Az infláció komoly fejfájást okoz Magyarországon, a forint további gyengülése esetén lépéskényszerbe kerülhet a jegybank – vélekedett.

A címlapfotó illusztráció.