A természetes vadállományt és az élőhelyeket is védeni kell

 

A vadászat és a horgászat Magyarország hagyományainak fontos része, és nemcsak kikapcsolódást, sportolási lehetőséget kínál, hanem szakmai és gazdasági tevékenységet is jelent.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A Kárpát-medence vadászainak, horgászainak és természetkedvelőinek nagyszabású találkozója február 13–16. között látogatható a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. A FeHoVa a térség legjelentősebb vadászati kiállítása és egyben a legnagyobb hazai horgászbemutató rendezvény.

A vadászat és a horgászat Magyarország hagyományainak fontos része, és nemcsak kikapcsolódást, sportolási lehetőséget kínál, hanem szakmai és gazdasági tevékenységet is jelent.

Több mint sport

A horgászat több mint sport, életforma. Egyre nő a népszerűsége, ami nem is meglepő, hiszen természetközelségénél fogva jó stresszlevezető, a jó levegő, a nyugalom és a csend mind jótékony hatású az egészségre. Ráadásul a horgászatnál, s a versenyeken is együtt lehet a család – mondta Siba Zsolt sporthorgász a hirado.hu-nak.

A nemzetkközileg elismert sporthorgász rengeteg versenyen vett részt, s számtalanszor azt tapasztalta, a nagy jutalmak utáni hajsza jellemezte ezeket a megméretéseket. Ezért úgy döntött,

küzd a fogd meg, és engedd vissza (catch and release) szemlélet hazai meghonosításáért.

Emlékeztetett: még a 2000-es évek elején sok horgász csodabogárként nézett rá, mára már ismert és kedvelt formává vált a bojlizás. Szorgalmazza a nagyhalak védelmét, s azt, hogy minden horgász csak annyi halat vigyen haza, amit frissen elfogyaszt, illetve rokonainak, ismerőseinek elajándékoz.

Siba Zsolt üdvözlendőnek tartja, hogy egyre több helyen vezetnek be súly- és mérethatárt: azaz, hogy hány kiló és centi fölött kell visszadobni a vízbe a halat.

Véleménye szerint a hazai szabályozás szigorú, de jó. Mint fogalmazott: „óvni kell a természetet, tisztelettel és sportszerűen kell bánni a zsákmánnyal, és be kell tartani a szabályokat”. 

A vadászkamara a klímaváltozás ellen

2018-ban a vadászkamara a magyar vadgazdálkodás szakmai színvonalának megtartása, feltételrendszerének javítása érdekében hozta létre az Országos Vadgazdálkodási Alapot. Ez egy a vadászatra jogosultak köréből pályázható forrás, amely a természeti erőforrások fenntarthatóságát szolgálja, és lehetőség szerint enyhíti a klímaváltozás negatív hatásait.

A korábbi években ily módon kétmilliárd forintot meghaladó fejlesztési célú forrást sikerült mozgósítani a hazai vadgazdálkodás, vadfajok érdekében – mondta Bajdik Péter, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára lapunknak.

A vadászkamara bevételeinek jelentős része – 500 millió forint – az Országos Vadgazdálkodási Alap pályázati felhívására beérkezett pályázatok fejlesztéseit szolgálja az idei évben is.

A napokban küldik ki és kötik meg a támogatási szerződéseket 623 nyertes pályázatra. A szabadon élő természetes vadállományt és élőhelyét igyekszik vadgazdálkodási és természetvédelmi szempontból is előnyös helyzetbe hozni azzal, hogy a pályázat olyan fejlesztéseket támogat, melyek a biológiai sokféleség érdekében valósulnak meg – fogalmazott Bajdik Péter.

Folytatódik az Ismerd meg a vadászokat program

A vadászkamara átfogó oktatási programot is indított azzal a céllal, hogy a magyar iskolákban ne legyen olyan tanuló, aki ne tudná, miért van szükség vadgazdálkodásra, mi is a vadászat, milyen kultúrköre és hagyományrendszere van.

(A kép illusztráció. Fotó: MTI/Kovács Attila)

Az oktatási szakbizottság a hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Vadászati Múzeum múzeumpedagógusaival együttműködve kidolgozott egy tematikus füzetet és készített egy kisfilmet, ami a vadászatot népszerűsíti a diákok körében.

Bajdik Péter szerint fontos, hogy

az iskolapadból ne kerüljön ki úgy gyermek, hogy nem találkozott a vadászattal, vadgazdálkodással, a természetvédelemmel.

A vadászkamara 2022-ig szeretné elérni, hogy a program keretében bemutatóteret, képzési lehetőséget vagy oktatóbázist alakítson ki minden területi szervezetnél.

Példaként említette, hogy az Egy a Természettel Nonprofit Kft. támogatása mellett a program keretében Fejér megyében készült el az első, kimondottan a fiataloknak kialakított oktatási központ.