Nagyot nőtt a lakosság állampapírvagyona tavaly

 

A múlt évben 2268 milliárd forinttal, ezen belül decemberben 283 milliárd forinttal nőtt a háztartások portfóliójában lévő állampapír-állomány, miközben a forgalomban lévő teljes állomány egy év alatt kisebb mértékben, 1723 milliárd forinttal nőtt, a múlt év utolsó hónapjában pedig 395 milliárd forinttal csökkent – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közzétett legfrissebb adataiból.

Az előző évben a pénzügyi vállalatok 511 milliárd forinttal csökkentették állampapír-portfóliójukat, a nem pénzügyi vállalatok 52 milliárd forinttal. A lakosságon kívül a külföldi befektetők kezén lévő állomány nőtt még 122 milliárd forinttal azzal együtt, hogy decemberben 287 milliárd forinttal leépítették a portfóliójukat.


Egyértelműen a Magyar Állampapír Plusz adott lökést a lakossági állampapír-befektetéseknek, ami abból is látszik, hogy júniusban 678 milliárd forint, júliusban 362 milliárd forint állampapírt jegyeztek le a háztartások.

Míg az előző év decemberben az összes állampapír 20,2 százaléka volt a háztartások birtokában, tavaly év végére 26,5 százalékosra nőtt a részesdésük. A múlt év decemberében a külföldi befektetők még 17,5 százalékkal több állampapírt birtokoltak, mint a háztartások, az egy évvel korábbi 61,6 százalékos többlettel szemben.

A címlapfotó illusztráció.