Nőtt a kiskereskedelmi forgalom 2019-ben

 

Hat százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene 2019-ben mind a nyers, mind a naptárhatástól megtisztított adat szerint az előző évi 6,7 százalék után – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tavaly decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 6,7, naptárhatástól megtisztítva 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az elmúlt évben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,4 százalékkal nőtt a forgalom. Ezen belül az élelmiszerjellegű vegyesboltokban 3,8 százalékkal, az élelmiszert, italt és dohányárut értékesítő üzletekben 2,4 százalékkal volt nagyobb az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene, mint az előző évben.


A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,2 százalékkal emelkedtek az eladások. Nőtt a forgalom az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 13,1 százalékkal, a bútort és műszaki cikkeket értékesítő helyeken 5,1 százalékkal. A számítástechnikai és egyéb iparcikkek eladása 4,2 százalékkal, míg a textíliát, ruházati termékeket és lábbelit kínáló boltokban 4,8 százalékkal volt nagyobb. A gyógyszerek és gyógyászati termékek fogyasztása 5,4 százalékkal haladta meg az előző évit, az illatszerboltok fogalma 4,9 százalékkal nőtt. A könyvekből újságokból és papíráruból 2,9 százalékkal kevesebb kelt el. A használt cikkekből 2,6 százalékkal több fogyott, míg a csomagküldő és internetes áruházak értékesítési volumene 33,6 százalékkal emelkedett, az előző évi 34,2 százalékos ütemhez hasonló mértékben.

Az üzemanyag fogyasztás 6,0 százalékkal nőtt tavaly az előző évi 7,3 százalékot követően.

A decemberi kiskereskedelmi forgalom folyó áron számolva alig hajszállal maradt el az 1250 milliárd forinttól, ami 10,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A tavalyi egész évet tekintve 12 249,8 milliárd forint értékű volt a kiskereskedelmi forgalom 1022,7 milliárd forinttal, 9,1 százalékkal, nagyjából egyhavi értékkel nagyobb, mint az előző évben.

Tavaly decemberben 4,7 százalékkal nőtt az élelmiszer-, ital- és dohányboltok naptárhatástól megtisztított forgalma, és 8,6 százalékkal a nem élelmiszerjellegű üzletek eladásai, amiből 16,0 százalékos növekedést mutatott a vegyes iparcikk boltok forgalma. Az üzemanyag fogyasztás volumene decemberben csak 2,6 százalékkal haladta meg az előző évit, amiben szerepe lehetett a drasztikus, 7,7 százalékos áremelkedésnek.

A címlapfotó illusztráció.