A kereslet csökkenése miatt a lakásárakat féken kell tartania az eladóknak

 

A Takarék Index elemzőinek előrejelzése szerint idén csökken a lakásárak drágulása, 0 és 5 százalék közötti áremelkedés várható országos szinten. A GDN Ingatlanhálózat azt várja, hogy fellendül a használtlakás piac a kedvezményes lakásáfa megszűnésével. Az ingatlan.com elemzése szerint az albérletpiac-kereslete elérte a plafont.

A Takarék Index MTI-nek csütörtökön megküldött előrejelzése szerint vidéken akár még árcsökkenés is előfordulhat a prognózis szerint, a fővárosban pedig elsősorban az olcsóbb kategóriájú lakásoknál van még tér az áremelkedésre. Budapesten az országosnál kicsit nagyobb, 2-5 százalékos lehet az áremelkedés, vidéken pedig 5 százalékos csökkenés és 5 százalékos növekedés közötti árváltozást várnak.

Az új lakások kínálatának csökkenésére számítanak 2020-ban a Takarék Index elemzői a január 1-től ismét 27 százalékosra emelt áfakulcs miatt. Bár új lakások átadása még bőven várható az idén, az azokban elkészülő lakások nagy része már gazdára talált, az új kínálat viszont lényegesen kisebb lehet a korábbi évekhez képest.

Egyelőre a bérlakáspiac megerősödésére sem számítanak az elemzők, a jogszabályi környezet szabályozatlansága, a lehetséges befektetők hiánya és a finanszírozás kérdése ugyanis számos nehézséget gördít az ilyen fejlesztések elé. A kínálat szűkülése azonban valószínűleg nem gyakorol majd jelentős hatást a használt lakások piacára.

Az átadott és átadni tervezett lakások száma, valamint a lakáspiaci tranzakciók alakulása Budapesten (Forrás: Budapesti Lakáspiaci Riport, KSH. *a KSH 2019 első háromnegyedévben átadott lakásszám+a Budapesti Lakáspiaci Riport adatbázis szerint legalább 4 lakást tartalmazó projektben várható átadások az év utolsó negyedévében, a lakáspiaci tranzakciók száma szintén becsült, az első három negyedév adataiból. ** A Budapesti Lakáspiaci Riport építési engedély figyelő adatbázisa alapján a legalább 4 lakásos társasházban várhatóan elkészülő lakások száma, *** A Budapesti Lakáspiaci Riport építési engedély figyelő adatbázisa alapján a Budapesten átadni tervezett társasházi lakások száma)

A használt lakás piacon is érzékelhető lesz az áremelkedés

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint a kedvezményes áfára vonatkozó határidő lejárta után új időszámítás kezdődött az ingatlanpiacon, hiszen a változás jelentősen befolyásolja az új építésű ingatlanok árát. Hozzátette, az építési engedéllyel rendelkező vállalkozók nagyon igyekeztek 2020-ig befejezni az ingatlanok értékesítését, kihasználva a kedvezményes áfa adta lehetőséget. Az idéntől életbe lépő áfa emelkedésnek egy jó része a vevőkre lesz átterhelve, ami áremelkedéssel jár majd.

Példaként említette, hogy a vevők kaphatnak akár egyedi kialakítást, akár más extrákat vagy árengedményt is, hogy nagyobb kedvvel vásároljanak. Ez persze attól is függ, hogy mennyire szerencsés a beruházás földrajzilag vagy milyen minőségében készültek az épületek.

Gadanecz Zoltán arra számít 2020-ban, hogy a használt lakás piacon is érzékelhető lesz az áremelkedés.

Lesz egy megnövekedett árkülönbség a használt- és az új lakások között, ami az előbbin elő fogja segíteni az értékesítést. Az emberek többsége szereti látni azt, amit vásárol, és bár ez az újépítésűeknél is lehetséges valamennyire, mégis csak biztonságosabb, amikor egy meglévőt tud megvásárolni valaki” – zárta szavait a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa.

Támogató gazdasági környezet

A lakáspiaci kereslet szempontjából kedvező a gazdaság erősödése, és szintén pozitív, hogy kedvezőek a munkaerőpiaci feltételek, a munkanélküliség történelmi mélyponton van, a bérek pedig növekednek. 2020-ban a jegybank előrejelzése szerint várhatón 4,1 százalékkal nőhet a lakossági reáljövedelem.

2.ábra. A lakáspiaci keresletet befolyásoló paraméterek alakulása és a lakásárak éves változása (Forrás: KSH, MNB, Takarék Index *2019 első két negyedéve alapján a lakásárak változása 2018 átlagos szintjéhez képest, **2020-ban várt áremelkedés)

A lakáspiac szempontjából fontos finanszírozási környezetben sem számítanak jelentős változásra a Takarék Index elemzői 2020-ban. A kamatszint továbbra is alacsony és drasztikus emelkedésre valószínűleg nem kell készülni. 2019 november végéig a háztartásoknak nyújtott forinthitelek összege meghaladta a 830 milliárd forintot, ami így az előző év azonos időszakához képest majdnem 5 százalékos növekedést jelentett. A hitelkihelyezés az idén is erős maradhat, ami kedvez a lakáspiaci keresletnek.

(Forrás: Takarék Index-számítás, a medián fajlagos árak, és az MNB az éves átlagos árfolyamszintjei alapján)

Pozitívan hatnak a keresletre az otthonhoz jutást segítő állami támogatások. 2015 július elseje és 2019 októbere között 363 milliárd forint volt a kifizetett családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) összege, ami 120 ezer családot érintett. Minden nyolcadik használt lakás vásárlásához igényelték az állami támogatást

Az albérletpiac-kereslete elérte a plafont

Az albérletpiacon tavaly már nem volt növekedés az előző évhez képest, szemben a korábbi évek tempós növekedésével, 2016 óta ugyanis évente 18-33 százalékkal fokozódott a kereslet – derül ki az ingatlan.com legfrissebb összeállításából, amely közel 400 ezer hirdetés adatai alapján négyéves távlatban vizsgálta Budapest és a legnagyobb vidéki városok albérletpiacán a kereslet és a kínálat alakulását, a kiadási idők változását.

Hány nap alatt jön a bérlő?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a kereslettel ellentétben a kínálat nem tetőzött, sőt fokozatos bővülést mutat Budapesten és a megyei jogú városokban, köztük a legnagyobb egyetemvárosokban. 2016-hoz képest mára 40 százalékkal nőtt, 2019-ben pedig 13 százalékos volt a bővülés az előző évhez képest. A kínálat növekedésében a korábbi évek a befektetési célú lakásvásárlásai is szerepet játszanak. „Bár a turizmus felívelése miatt a kiadó ingatlanok egy része nem jelent meg az albérletpiaci kínálatban, mert lakáshotelként üzemeltették, sok befektető azonban a hosszú távú kiadást választotta” – fogalmazott a szakember.

Az ingatlan.com elemzése szerint az elmúlt négy évben némiképp növekedett a kiadási idő. Budapesten 2016-ban átlagosan 25 nap alatt talált bérlőre egy lakás, 2017-ben és 2018-ben egyaránt 28 nap kellett ehhez, tavaly pedig 29 napra volt szükség. Közben a megyei jogú városokban a kiadási idő a 2016-os 29-napról 2019-re 36 napra nőtt. Balogh László szerint lényegében a kiadási idő szerény mértékű emelkedése összefügg a kínálat bővülésével, a bérlők ugyanis szélesebb palettáról válogathatnak.

Most nagyjából egy hónap alatt lehet bérlőt találni. A kiadási idő várhatóan nem fog komolyabb mértékben növekedni, mert a tulajdonosoknak veszteséget jelent, ha üresen áll a lakás, így ezeket még olcsóbban is érdemesebb kiadni. Igaz, vannak olyan tulajdonosok, aki még abban az időszakban keresik az új bérlőt, amíg a régi még ott lakik az ingatlanban” – fogalmazott az ingatlan.com szakembere.

Bérleti díjak, diákok, hitelek, kamatok

Az ingatlan.com a bérleti díjak változását is megvizsgálta annak apropóján, hogy napirendre került az albérletpiacon az egyik legjelentősebb keresletet biztosító egyetemisták számára elérhető diákhitel összegének esetleges emelése – részben a lakbérek emelése miatt. A budapesti kiadó lakások átlagos bérleti díja 165 ezer forint volt január végén, a megyei jogú városokban pedig ugyanez 100 ezer forintot tett ki, ami 10, illetve 11 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten. Ugyanakkor több népszerű budapesti kerületben már megállt a drágulás. Összességében a bérleti díjaknál továbbra is emelkedés látható, de jóval lassabb ütemű a drágulás, mint az elmúlt években.

Trencsán Erika, az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu vezető pénzügyi szakértője a diákhitelről azt mondta, hogy ez az egyik legkedvezőbb konstrukció a teljes magyarországi hitelpiacon. A szabad felhasználású diákhitel kamata jelenleg közel 2 százalék, a törlesztést pedig csak akkor kell elkezdeni, ha vége a diákéveknek. Jelenleg havi 70 ezer forint a Diákhitel1 maximális összege, ami Budapesten és a többi egyetemvárosban sem elég a bérleti díjakra, ezért a maximális hitelösszeg növelés ebből a szempontból indokolt lehet.