ITM: tiszta és okos energetikai szolgáltatások kellenek

 

Tiszta és okos energetikai szolgáltatásokat kell nyújtani a magyar fogyasztóknak – mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára péntek reggel az M1-en.


A műsorban elhangzott, közzé tették a kormany.hu honlapon a 2030-ig szóló energia- és klímavédelmi stratégia négy dokumentumát.


Kaderják Péter ezek tartalmáról elmondta, a közép- és hosszú távú stratégia kialakításánál a legfontosabb cél az volt, hogy biztonságos és megfizethető maradjon az energiaellátás, illetve a szolgáltatás Magyarországon. Ezt össze kellett hangolni a környezet- és klímavédelemmel, hiszen az energiaszektor a legnagyobb szennyezőnek számít: a klímaváltozást okozó káros anyagok mintegy 80 százalékáért felelős.

Ugyanakkor figyelembe kellett venni a gazdasági növekedés feltételeit is, és ezeket egyeztetni a klímavédelmi célokkal: tiszta és zöld, de a lehető legmagasabb technológiai színvonalú, és főként a magyar szereplőkre épülő gazdasági növekedést szeretnének elérni – fogalmazott az államtitkár.

Hozzátette, a stratégia nagy hangsúlyt fektet a hazai megújuló energiákra: a legnagyobb lehetőségek a nap- és a geotermikus energia, illetve a biomassza kihasználásában rejlenek.

Kitért arra is, a villamos energia tárolásának átalakítása, illetve az energiarendszer „okosítása”, rugalmasabbá tétele nagyon nagy beruházásokat fog igényelni, de nagy lehetőségek vannak az energia megtakarításban is.

A címlapfotó illusztráció.