Az üzemanyagárak emelkedése növelte az inflációt

 

Az üzemanyagárak emelkedése növelte döntően az átlagos fogyasztói árakat decemberben – mondta Várhegyi Judit, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője szerdán az M1-en.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint a fogyasztói árak a tavalyi év egészét tekintve 3,4 százalékkal emelkedtek, decemberben pedig 4,0 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál.


Az infláció novemberről decemberre történő, az üzemanyagárak emelkedése okozta növekedését az MNB legutóbbi előrejelzésében már valószínűsítette” – emlékeztetett, megjegyezve, hogy a prognózis szerint az infláció rövidtávú emelkedését értékének fokozatosan, három százalékra való visszatérése követi majd.

Az infláció egész évben érdemi változékonyságot mutatott, tavasszal emelkedett, nyáron mérséklődött, de mindezekért legtöbbször az üzemanyagárak változása felelt – mutatott rá Várhegyi Judit.

A műsorban elhangzott, hogy az infláció decemberi négy százalékos növekedése az üzemanyagárak növekedése mellett, a dohányáruk és a szeszesitalok árának növekedésével is magyarázható.

A címlapfotó illusztráció.