Rekordösszeget költöttünk tavaly az év végi ünnepek alatt

 

Minden eddiginél többet költöttünk tavaly a karácsonyra és az óévbúcsúztatásra. Az Országos Kereskedelmi Szövetség számításai szerint decemberben a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom túllépte az 1200 milliárd forintos összeget. Ez 5 százalékkal magasabb érték annál, amit egy évvel korábban mértek.

A kép illusztráció (Fotó:MTI/Máthé Zoltán)

December 24-én a kora délutáni zárás előtt is számos vásárló válogatott több fővárosi boltban, ahol a rövidített nyitva tartás dacára kétszer annyi terméket adtak el, mint egy átlagos napon. Szilveszterkor is hasonlóan nagy volt az érdeklődés, több boltból szinte az összes pezsgőt elvitték. Kereskedelmi szakemberek tapasztalatai szerint egyébként az évi húszmillió darabos pezsgőforgalom felét november-decemberben értékesítik.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója az M1 Summa című műsorában azt mondta: 2019 rekordév volt számukra. Bár pontos számok még nincsenek, de úgy becsüli:

öt-hat százalékkal nőtt a forgalmuk az egy évvel korábbihoz képest.

Hozzátette, december elején, november végén sokan vásároltak Mikuláshoz köthető szezontermékeket. Kiemelte, a karácsonyra való felkészülés is korán elkezdődött, két, két és fél héttel az ünnepek előtt. Ebben a korai szakaszban inkább a sütés kellékei, a tartós élelmiszerek, illetve a szaloncukor kereslete nőtt.

Három oka van a rekordköltésnek 

A kiskereskedelmi forgalom bővülése 2013 óta töretlen – teszi hozzá az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György, aki három fő okra vezeti vissza azt, hogy 2019-ben minden eddiginél többet költöttek a magyarok a karácsony ünneplésére.

Vámos György szerint az első ok a gazdaság teljesítménye, hiszen az öt százalékos GDP-növekedés európai viszonylatban is rekordot jelent. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára második okként a havi bruttó átlagkeresetek növekedését említi, míg harmadik tényezőkét a családtámogatási rendszert nevesíti.

Az ajándékok köre nem változott

Az Országos Kereskedelmi Szövetség becslése szerint ajándékokra mintegy száz-száztíz milliárd forintot költöttek 2019-ben a családok. Ennek nagy része iparcikk, illetve hagyományos ajándék. Az ajándékok köre alapvetően nem változott az elmúlt években.

A legnagyobb súlyt a műszaki cikkek képviselik,

de népszerűek a könyvek, a játékok, az illatszerek, a ruházati és a lakásfelszerelési cikkek is. Az élelmiszerek forgalma ugyancsak decemberben a legnagyobb. Számítások szerint százmilliárd forintért vásároltak a magyarok finomságokat az ünnepi asztalra.


Fodor Attila kiemelte, jelentős forgalmi többletet tapasztalanak ilyenkor, például a karácsony előtti két-három napban a szokásos évközi forgalomhoz képest kétszer nagyobb forgalmat bonyolítottak le.

Az internetes vásárlás egyre népszerűbb

A hagyományos bolti kereskedelem mellett egyre népszerűbb az internetes vásárlás is a fogyasztók körében – jegyzi meg Vámos György. „A webáruházak piaci részesedése 2019 végére elérte a hat százalékot”–emelte ki. Hozzátette, hogy az iparcikkek húsz százalékát, azaz minden ötödik terméket a vásárlók már otthon, a számítógépükről rendelnek meg.

Vámos György elmondta, „2019 a webáruházi költekezés a hagyományos kiskereskedelmi forgalmat jelentő árukör harminc százalék feletti ütemben bővült, ami azt jelenti, hogy a 2018-as ötszázharminc-milliárd forint feletti forgalom hétszázmilliárd forintnál is nagyobb lehetett 2019-ben”.

Vámos Miklós úgy látja: „2019 végén a növekvő forgalom ellenére nem voltak hosszabbak a sorok, helytállt a kereskedelem”. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint mindez annak tudható be, hogy stabilizálódott a munkaerőpiaci helyzet az ágazatban, köszönhetően a 3 éve tartó, folyamatos béremelkedésnek.

A címlapfotó illusztráció.