A vásárlóknak kedvez a lakáspiaci fordulat, tartós lehet a tendencia

 

Megtorpant a kereslet a lakáspiacon, a tendencia nyár óta érzékelhető a főváros, illetve a nagyvárosok ingatlanpiacán. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője arra számít, hogy az elmúlt hónapok folyamatai tartósan jellemzik majd a lakáspiacot.

A kép illusztráció (Fotó: MTI / Boda L. Gergely)

Balogh László, az elemzést készítő portál gazdasági szakértője azt mondja, Budapesten és a megyei jogú városokban körülbelül 20-30 százalékkal csökkent a kereslet.

Kevesebben vásárolnak lakást befektetési céllal

A szakértő szerint ennek oka az, hogy kevesebben vásárolnak lakást befektetési céllal. Sokan ugyanis a nyáron elindított

magyar állampapír pluszba teszik pénzüket,

ami szinte kockázatmentesen biztosít ugyanolyan hozamot, mint a lakáskiadás.

Ez gyakorlatilag egy 5 százalékos hozamot eredményez a prémium államkötvény vásárlóinak, a bérleti díjból származó bruttó bevétel pedig szintén 5-6 százalékos Budapesten és a legnagyobb városokban” – nyilatkozta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértő az M1 Summa című magazinjában.

Ráadásul az államkötvényhez nem kell bérlőt találni, azt nem kell felújítani, és amortizációval sem kell szembenéznie annak, aki államkötvényt vásárol” – fűzte hozzá.

Az árakra is hatással volt a visszaeső kereslet

A visszaeső kereslet az árakra is hatással volt, a szakértő szerint júniushoz képest

nagyon lelassult a drágulás,

de sok helyen gyakorlatilag stagnáltak az árak.


Budapesten például alig 0,8 százalékos áremelkedés következett be, ami stagnálásnak felel meg az elmúlt fél évben, és most jelenleg 720-725 ezer forintos négyzetméteráron kínálják az eladó lakásokat és házakat a tulajdonosok” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Hasonlóan stagnálnak az árak Debrecenben és Veszprémben, ahol szintén 1 százaléknál kisebb áremelkedés történt az elmúlt fél évben. Ez azért érdekes, mert ezt megelőzően, az elmúlt 4-5 évben, éves szinten ezekben a városokban 15-20 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető. Ehhez képest a 0,8 százalékos stagnálás mindenképpen trendfordulót jelez” – tette hozzá.

Balogh László szerint ezek a folyamatok elsősorban a saját célú lakásvásárlóknak kedveznek. Ugyanakkor az elemzésből az is látszódik, hogy vannak olyan nagyvárosok, amelyek az elmúlt időszakban kevésbé voltak népszerűek, így némi késéssel követik az áremelkedést.

A nagyobb városokban már stagnálnak a lakásárak

A nagyobb városokban már stagnálnak a lakásárak, de Salgótarjánban például 20 százalékos áremelkedés következett be, így az átlagos négyzetméterár 171 ezer forintra nőtt. Itt figyelembe kell venni, hogy ez az egyik legolcsóbb város, így 10-20 ezer forint jelentős mértékű drágulást jelent.

Szintén komoly, két számjegyű áremelkedés történt több regionális központban, például Kaposváron, ahol 12 százalékkal, 295 ezer forintra nőtt a négyzetméterár. Zalaegerszegen júniushoz viszonyítva

11 százalékos drágulás látható,

így november végén, december elején 309 ezer forintba került a lakások négyzetmétere.

Balogh László arra számít, hogy az elmúlt hónapok folyamatai tartósan jellemzik majd a lakáspiacot.

A téli hónapokban lelassul az ingatlanpiac, természetszerűleg kevesebben vásárolnak ilyenkor ingatlant és kevesebben érdeklődnek az eladó lakások, házak iránt. De hogyha figyelembe vesszük, hogy az előző években, a hasonló időszakokban milyen volt az irányadó tendencia, akkor arra következtethetünk, hogy ez a stagnálás valószínűleg tartós lesz a használt lakáspiacon, legalábbis, ami az árakat illeti” – emelte ki a szakértő.

Általános árcsökkenés nem várható

A megcsappanó kereslet és az árak tetőzése sok városban eladókat terelt a piacra az elemző szerint, emiatt

a kínálat jelentősen felerősödött.

Ezt támasztják alá a szakportál statisztikái is.

Az elmúlt 4-5 hónapban ötezerrel több hirdetést adtak fel a magánszemélyek, mint ahány lekerült az ingatlan.com-ról, és ez az előző évekkel összehasonlítva egy tízszeres növekedést mutat. 2018 ugyanezen időszakában az ötezerhez képest csak pusztán 450 hirdetéssel bővült az ingatlanállomány, 2017-ben, 2016-ban és 2015-ben pedig csökkenés volt megfigyelhető ebben az időszakban, tehát több ingatlant kapkodtak el a vevők, mint ahányat az eladók meghirdettek” – hangsúlyozta.

Balogh László azt is hozzátette, hogy a kínálati piac bővülése ellenére általános árcsökkenés nem várható, inkább stagnálás valószínűsíthető a következő hónapokban.