Az építőipari termelés októberi adataival Magyarország az első helyen áll a V4-ek között

 

„Az építőipari termelés volumene októberben 20,5 százalékkal emelkedett éves szinten, ezzel az eredménnyel Magyarország a visegrádi országok (V4) sorában az első helyen áll ”– mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Schanda Tamás hozzátette, az építőiparnak a magyar gazdaság egészére gyakorolt hatását mutatja, hogy az első három negyedévben elért 5,1 százalékos GDP-növekedéshez az ágazat 1,1 százalékponttal járult hozzá.

 


Az év egészét tekintve pedig a bruttó hazai termék előállításában az építőipar súlya meghaladhatja az öt százalékot, amelyre korábban még nem volt példa.

A friss adatsorból kiemelte a lakásépítésekre vonatkozó részeket és megjegyezte, 2019 első három negyedéve alatt Magyarországon több mint 10 300 lakást vettek használatba, ami éves összevetésben 0,8 százalékos emelkedést jelent.

Szintén éves összevetésben 2,7 százalékos emelkedés látható az új építési engedélyeknél és az egyszerű bejelentéseknél. Budapesten számottevően, 17 százalékkal nőtt az átadott lakások száma, valamint a megyei jogú városokban és a községekben is átlag feletti volt a növekedés mértéke.

Az építőipari statisztikák is alátámasztják a kormány családbarát intézkedéseinek hatékonyságát, hiszen a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kibővítése is erősíti a kedvező folyamatokat az ágazatban” – jelentette ki az államtitkár.

Schanda Tamás kiemelte, az építőipar várakozásaikat felülmúló teljesítménye azt bizonyítja, hogy a magyar gazdaság stabil és jól teljesít. Ugyanakkor az építőiparról megjegyezte, látnunk kell azt is, hogy ilyen méretű emelkedéssel hamarosan elérhetjük a csúcspontot, így a növekedésnek az üteme várhatóan a következő időszakban lassulni kezdhet.

A címlapfotó illusztráció.