ÁSZ: nem kell rendszerszintű beavatkozás a községeknél

 

Az önállóan gazdálkodó községi önkormányzatok pénzügyi egyensúlya fenntartható, rendszerszintű beavatkozást nem igényel, egyes településeken ugyanakkor tárt fel egyedi kockázatokat a számvevőszék – jelentette ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) alelnöke csütörtökön Budapesten.

Warvasovszky Tihamér a sajtótájékoztatón számolt be arról a vizsgálatról, amelynek keretében 220 önálló polgármesteri hivatallal rendelkező község 2016-2017. évi gazdálkodását ellenőrizték.

Elmondta: az ÁSZ az úgynevezett Ökomer rendszer keretében folyamatosan értékeli az önkormányzatok pénzügyi egyensúlyát, vagyongazdálkodását, valamint az eladósodás kockázatát a Magyar Államkincstárnál fellelhető beszámolók és mérlegjelentések alapján.


Ennek alapján korábban már megtörtént 132 nagyközség és 322 város ellenőrzése a gazdálkodási kockázatok kiszűrése érdekében – emlékeztetett.

Holman Magdolna az ÁSZ főtitkára közölte: a települések közül 12 gazdálkodása elégtelen, 43-nak kettes osztályzatot adnának, 165 viszont legalább hármasra vagy annál jobb eredménnyel vizsgázott. A 12 elégtelenre értékelt településnél fennáll az adósságrendezési eljárás megindításának kockázata, ezért azonnali lépések szükségesek a likviditás megőrzése érdekében, a kettesre értékelt községek pedig a bevételeket meghaladó mértékben költöttek – ismertette.

A többieknél összességében megállapítható, hogy pénzügyi egyensúlyuk rendkívüli beavatkozás nélkül fenntartható, az eladósodás kockázata nem áll fenn. Az önkormányzati vagyon értékének megőrzése biztosított, és növekszik a beruházási aktivitásuk is.

Az általános megállapításokon túl az ÁSZ levélben értesítette az érintett önkormányzatokat az egyéni kockázatokról – mondta a főtitkár.

Horváth Bálint az ÁSZ kommunikációs osztályvezetője hangsúlyozta, hogy a számvevőszék ellenőrizni akarja mind a 3200 önkormányzat gazdálkodását, annak érdekében, hogy az állam által végrehajtott adósságkonszolidáció után megelőzze a települések újbóli eladósodását.

Emlékeztetett arra, hogy a 2012-ben elindított adósságkonszolidáció keretében, mintegy 1400 milliárd forintot költött el az állam, majd az Országgyűlés új feladatfinanszírozási rendszert vezetett be az önkormányzatoknak.

Az is elhangzott, hogy a most ellenőrzött 220 településen 628 ezer ember él. A bevételeik meghaladják a 141 milliárd forintot, az eszközállományuk értéke pedig 517 milliárd forint volt 2017-ben.

A címlapfotó illusztráció.