Potápi: Számos Kárpát-medencei önkormányzatot támogat a magyar kormány

 

Szerte a Kárpát-medencében számos önkormányzatot támogat a magyar kormány – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár az M1-en.

Kiemelte: céljuk a magyar–magyar kapcsolatok erősítése, hogy bárhogyan alakul a jövő, eltéphetetlen kötelékek alakuljanak ki.

Az államtitkárt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy egymilliárd forinttal támogatja a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága a diaszpóra magyarságának szervezeteit, az ifjúsági és cserkészközösségek tevékenységét és a testvértelepülési programokat.


Ismertette, a diaszpórában élő magyarság és a diaszpórában magyar nyelvű oktatást végző szervezetek számára 500 millió forintot, az ifjúsági és cserkészközösségek tevékenységének támogatására 250 millió forintot, testvér-települési programok és együttműködések támogatására szintén 250 millió forintot különítettek el.

Potápi Árpád János kiemelte, külhonban nagyon fontos önszerveződés, közösségi erő a cserkészet. Ezáltal a fiatalok magyar környezetbe kerülnek, olyan pluszt kapnak, ami felkészíti őket az életre.

Mindhárom pályázat december 3-ától elérhető az alábbi oldalon.„ A benyújtási határidők pályázatonként változnak: január 15., 16. és 31.” – ismertette az államtitkár.