Palkovics: Fontos a magyar-szerb tudományos és technológiai együttműködés

 

Kiemelten fontos a magyar-szerb tudományos és technológiai együttműködés – jelentette ki a magyar innovációs és technológiai miniszter pénteken Szabadkán.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Palkovics László, miután Nenad Popović Szerbia innovációért és technológiai fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszterével átadta az Újvidéki Egyetem szabadkai gazdaságtudományi karán kialakított Regionális innovációs startup központot, azt mondta: Szerbia, Magyarországhoz hasonlóan, nem rendelkezik kőolajjal vagy vasérccel, amije van, az a jól képzett munkaerő.

Hozzátette: ezért tartja kiemelten fontosnak a magyar kormány is a magas hozzáadott érték előállítását, a kutatás-fejlesztést.

Magyarország a világ egyik high-tech országa

Az IMF legutóbb megjelent értékelése alapján Magyarország a világ egyik high-tech országa. A Magyarországon előállított ipari termékekben 70 százalékos a high-tech aránya, ezzel a lista első három helyén áll Németország és Dánia mellett – közölte.

A többi közt ennek tudható be, hogy idén az első három negyedévben öt százalékkal nőtt a magyar GDP. Az eredményekért tenni is kell, ezért a kormány, az egyetemek és a kutatóintézetek egyaránt közreműködnek az 5G, a mesterséges intelligencia alkalmazása és az ipar 4.0 elterjesztésében – mondta a politikus.

Ezekkel a technológiákkal a nemzetközi vállalatok rendelkeznek, a magyar és a szerb kormány célja azonban az, hogy a belföldi vállalatok is tudjanak erősödni. Ennek legjobb módja, ha a fiatalok már korán megismerkednek ezekkel a technológiákkal – mondta Palkovics László.

A fiatal induló vállalkozások számára is biztosítani kell a megfelelő lehetőséget

Bár ma még a fiataloknak egyszerűbb megoldásnak tűnik elhelyezkedni egy multinacionális vállalatnál, ennek ellensúlyozására, a hazai vállalkozások megerősödése érdekében, a fiatal induló vállalkozások számára is biztosítani kell a megfelelő lehetőséget – hangsúlyozta a politikus.

Palkovics László közölte, szerb minisztertársával a megbeszéléseket Szegeden folytatják, ahol Nenad Popovićnak bemutatják a szegedi lézerközpontot, az ELI-ALPS-ot és a szomszédságába tervezett science parkot, valamint egyeztetnek arról, miként tudják erősíteni a határon átnyúló együttműködést.

Fontos a megfelelő infrastruktúra kialakítása

A miniszter az átadó ünnepséget követően közgazdászhallgatóknak tartott előadásában kifejtette, az autóiparnak a következő időszakban olyan kihívásokkal kell megküzdenie, mint a kibocsátáscsökkentés, a gépkocsi tulajdonláshoz való viszony megváltozása és az önvezető járművek iránti igény.

Magyarországon a nagy autóipari cégek, mint az Audi, a Mercedes, a BMW a gyártás mellett jelentős kutatás-fejlesztési kapacitásokat alakítanak ki – közölte Palkovics László.

A miniszter rámutatott, fontos a megfelelő infrastruktúra kialakítása: a magyarországi 4G mobilhálózat minősége a legjobbak között van a világon, és a kormány célja az 5G-ben is megtartani ezt a szintet. A tervek szerint az 5G hálózat az uniós határidő előtt két évvel, 2023-ra lefedi a nagyobb településeket és a fő közlekedési útvonalakat – közölte.

A címlapfotó illusztráció.