Palkovics: A kormány gazdaságpolitikája a fiskális fegyelmen alapul

 

A kormány gazdaságpolitikája a fiskális fegyelmen alapul, a költségvetési hiány, az államadósság csökkentése a tervnek megfelelően alakul – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságában.

A kormány gazdaságpolitikája a fiskális fegyelmen alapul, a költségvetési hiány, az államadósság csökkentése a tervnek megfelelően alakul – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságában.

Miniszteri meghallgatásán a gazdasági tárca vezetője kiemelte, Magyarországon 2010 óta folyamatosan csökken a vállalkozások adóterhe.


Az Európai Unióban, így Magyarországon is a gazdaság gerincét a kis- és középvállalkozások adják, a magyar kkv-k fejlesztése területén még sok teendő van – tette hozzá.

Palkovics László rámutatott arra, hogy Magyarország továbbra is vonzó befektetési célpont, a befektetések gyarapodnak, és ebben egyre nagyobb részarányt képviselnek a magas high-tech iparágak.

A miniszter hangsúlyozta, a gazdasági szaktárca hét pillér mentén határozta meg a következő időszak teendőit, amelyek a sikeres gazdaságpolitika alapját adják.

Ismertette, a klíma területén célul tűzték ki, hogy a hazai villamosenergia termelés 2030-ig 90 százalékban klímasemlegessé váljon. Fontosnak nevezte a gazdaság, a közlekedés zöldítését, amiben a vállalatoknak jelentős szerepük van.

A tárcavezető elmondta, kiemelten kezelik a körforgásos gazdaság megvalósítását, az ezt segítő hulladékgazdálkodási rendszer stratégiáját hamarosan a kormány elé terjesztik.

Palkovics László az innovációról szólva hangsúlyozta, hogy a magyar tulajdonban lévő cégeket az teszi fenntarthatóvá, ha saját termékfejlesztéssel rendelkeznek. A minisztérium támogatja az egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma kialakítását, köztük hat vidéki és két budapesti tudományos park létrehozását.

A tárcavezető szólt arról is, hogy a digitalizáció a vállalkozások számára üzleti lehetőséget jelent, ezt segíti az 5G hálózat fejlesztése. Emellett feladatot jelent a vállalatok digitális képességének javítása, ennek érdekében ösztönzik a cégeket a digitális technika alkalmazására.

Palkovics László kitért arra, hogy a közúti és a vasúti közlekedési infrastruktúra fejlesztésével Magyarországot bekötik a nemzetközi vérkeringésbe.

Rámutatott arra, hogy a felnőtt- és szakképzési rendszer átalakítását a vállalatok igényeinek figyelembe vételével végzik. Példaként említette, hogy a szakmák tanulásának motiválására ösztöndíjakat vezettek be. Megjegyezte, a szülők feladata is, hogy gyermekük 18 éves korig szakképesítést szerezzen.

A tárca feladatai között említette Palkovics László a kreatív gazdaság bővítését, a kreatív képesség erősítését a stratégiai iparágakban.

A címlapfotó illusztráció.