Jelentősen nőttek a beruházások a harmadik negyedévben

 

A harmadik negyedévében 14,8 százalékkal nőtt a beruházások volumene a tavalyi év azonos időszakának magas (21,6 százalékos) bázisadatát alapul véve. Az év első kilenc hónapjában 18,0 százalékkal nőttek a beruházások, az első félévi 20,2 százalékos növekedés után. A beruházások szezonálisan kiigazított volumene az előző negyedévit 3,1 százalékkal haladta meg július-szeptemberben – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A beruházások növekedése kiemelten a feldolgozóipari vállalkozásoknak volt köszönhető, amelyek harmadik negyedéves növekedése 28,6 százalék volt. A többi gazdasági szereplő fejlesztései érdemben nem járultak hozzá a növekedéshez – jegyezte meg jelentésében a KSH.

A teljesítményérték mintegy 60 százalékát képviselő építési beruházások 15,8 százalékkal, a 40 százalékos súlyú gép- és berendezés beruházások pedig 13,6 százalékkal nőttek.

A vállalkozások körében a korábbi negyedévekhez hasonlóan kiugró ütemben, 28,7 százalékkal emelkedett a beruházások volumene. A beruházások mintegy 14 százalékát adó költségvetési szerveknél lényegében stagnált, (0,2 százalékkal nőtt) a beruházási volumen a tavalyi harmadik negyedévhez viszonyítva.

A címlapfotó illusztráció.