Több mint ezer oltvány és facsemete forgalmazását tiltotta meg a Nébih

 

Több mint ezer facsemete, valamint gyümölcs- és szőlőoltvány forgalmazását tiltotta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kecskeméti és dunaföldvári helyszíneken, november közepén tartott ellenőrzése során – közölte honlapján a Nébih.

A hivatal pénteki közleménye szerint előzetes bejelentés alapján értesült az egyes piacokon és vásárokon zajló illegális szőlő- és gyümölcsszaporító-anyag értékesítéséről.

A legalapvetőbb követelményeknek sem feleltek meg

A szakemberek a kecskeméti használtcikk piacon egy árussal szemben, a dunaföldvári országos állat- és kirakodóvásáron hét esetben intézkedtek. A dunaföldvári vásáron az eladásra kínált szaporítóanyagokról messziről lerítt, hogy nem felelnek meg a legalapvetőbb szakmai és jogszabályi követelményeknek sem – közölték.

Tipikus hiányosság volt, hogy egyik eladónak sem volt a növényanyagokat tételesen megnevező és hatóságilag ellenőrzött igazoló szállítói dokumentuma, hiányzott a gyümölcsszaporító-anyag kiskereskedelmi pontokra vonatkozó növényegészségügyi regisztrációja is. Az eladásra kínált növények többsége gyenge minőségű volt, sok esetben méretparamétereikben sem feleltek meg a forgalmazás követelményeinek.

A címkézéssel is probléma volt

Számos probléma merült fel a gyümölcsfák címkézésével is: egyes esetekben a címke teljesen hiányzott, máskor az oltványtól elkülönítve tárolták vagy nagy méretű, színes – ám jelölésre és a szaporítóanyag minőségének igazolására alkalmatlan – fajtaképpel helyettesítették. Előfordult hiányos, ellentmondásos adattartalmú, illetve több esetben román nyelvű címkézés is. A jelölőmatricák semmilyen valós hatósági vagy termelői vizsgálatra nem utaltak, az oltványok minőségének tanúsítására nem voltak alkalmasak, leginkább csak a vásárlók megtévesztésére szolgáltak – húzta alá a Nébih.

A hivatal felhívja a lakosság figyelmét, hogy a helyesen kitöltött oltványcímkén a következő információk mindegyikének szerepelnie kell: a faj, a nemes- és alanyfajta, a termelő faiskola megnevezése, a növényegészségügyi regisztrációs szám, a növényútlevél felirat, a kategória (certifikált vagy C.A.C.), a növényegészségügyi állapot (vírusmentes, vírustesztelt, tünetmentes) megnevezése, a címke sorszáma. Ha a vásárló egyáltalán nem talál ilyen címkét a csemetén vagy hiányos a címke adattartalma, joggal gyanakodhat illegális forgalmazásra.

A professzionális telepítőknek és a kiskerttulajdonosoknak egyaránt fontos tudniuk, hogy a „kétséges” növények beszerzésével, elültetésével komoly növényegészségügyi kockázatot is előidézhetnek. Éppen ezért lényeges, hogy a vásárlók kizárólag hiteles, megbízható forrásból szerezzék be az ültetési anyagokat, amelyet az Európai Unió tagállamaiban működő szigorú szaporítóanyag-ellenőrzési és minőségtanúsítási rendszer tesz lehetővé – tették hozzá.

A címlapfotó illusztráció.