Reneszánszát éli a gyógynövénytermesztés Magyarországon

 

A gyógynövények gyűjtésének, termesztésének és feldolgozásának több évszázados hagyományai vannak hazánkban. Az egészségtudatos életmód elterjedésével a gyógynövénykészítmények reneszánszukat élik.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Ma a gyógynövénytermékekkel gyakorlatilag minden eladható, legyen az egy turisztikai szállodai szolgáltatás vagy egy gyógynövénytartalmú sör. Az adottságaink, hagyományaink kiválóak, mind a vadon termő, mind a termesztett gyógynövényfajtáink kiváló beltartalmi paraméterekkel bírnak” – mondta Czirbus Zoltán, a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács elnöke az M1 Magyar gazda című műsorában.

Ezt az ágazatot is érinti a munkaerőhiány

Az ágazatot csaknem harminc éve képviselő Gyógynövény Szövetség és Terméktanács az Agrárminisztériummal együtt dolgozik a szektor fejlesztésén. A versenyképesség érdekében nagy hangsúlyt helyeznek az előállított gyógynövények minőségét befolyásoló szabályozás kérdésére is.

Ahhoz, hogy versenyképes legyen az ágazat az Európán belüli versenytársaival kapcsolatban, valóban segítségre van szüksége. Ezt az ágazatot is érinti a munkaerőhiány, itt is fontos olyan stratégiákat, olyan jogszabályokat alkotni, amelyek azt segítik, hogy a gyógynövények megfelelő módon kerüljenek termesztésre, és állandó, megfelelő alapanyagot tudjanak biztosítani” – közölte Zsigó Róbert államtitkár.

Hazánkban jelenleg

25–30 ezer hektáron termesztenek gyógynövényt,

az előállított mennyiség pedig 27–30 ezer tonna körüli. A gyógynövénygyűjtés és -termesztés, valamint az elsődleges feldolgozás nettó árbevétele több mint 20 milliárd forint.


A termesztés felé tolódik el az irány

Az irány a gyógynövénygyűjtésből a termesztés felé tolódik el. Ezt látjuk a nemzetközi tendenciák alapján, hogy itt egyértelműen a kiút a gyógynövények termesztése. Ehhez megfelelő technológiai szintet kell elérni, amihez nélkülözhetetlen az állami segítség, ami nélkül nem tudjuk talpra állítani a gyógynövényágazatot” – hangsúlyozta Czirbus Zoltán.

Az ágazat rendkívül értékes alapanyagokat biztosít az élelmiszer-, a gyógyszer- és a vegyipar számára. A gyógy-, aroma- és fűszernövényeket tartalmazó termékek piaci forgalma szakértői becslések szerint

évente mintegy 50 milliárd forint.

A fogyasztók egyre egészségtudatosabbak, így a kereslet folyamatosan nőtt az elmúlt években, az egyes fajták piaci sikere azonban évről évre változik.

A tavalyi évben a levendula volt a legnépszerűbb gyógynövény, számtalan trend és tendencia van, hogy éppen mikor melyik gyógynövény az, ami a fogyasztóknál népszerű, illetve a termesztés szempontjából is vannak népszerűek, attól függetlenül, hogy a piac mit igényel” – mondta Czirbus Zoltán.

A termesztők elsősorban hagyományos gyógynövényfajtákkal foglalkoznak

Tizenhétféle gyógynövényt termesztünk, és csaknem tízfélét gyűjtünk és dolgozunk fel. Mi magunk szárítjuk padláson, hagyományos módon, morzsoljuk és csomagoljuk. Biogazdaság vagyunk, Győr környéke, a Nyugat-Dunántúl különösen érzékeny az ökológiai gazdálkodásra és a környezettudatosságra, mi mind a kettőt biztosítjuk a vevőink számára” – mondta Sudárné Boros Erzsébet, a Sudár-birtok tulajdonosa.

Az újítások leginkább a termékfejlesztéseknél jelentkeznek, egy-egy növényt gyakran számos célra használnak a termelők.

Ugyanazt a növényt fűszerként és gyógynövényként is fel tudjuk használni. A kakukkfűszirupunk az egyik legnépszerűbb termékünk, torokfájásra, megfázásra és felső légúti betegségekre ajánljuk, de nagyon sokan viszik étkezési céllal, ízesítésre” – közölte Sudárné Boros Erzsébet.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Az ágazat fejlődéséhez a növekvő kereslet mellett támogatásokra is szükség van. Ezért jelentetett meg a szaktárca a Vidékfejlesztési Programban gyógynövény-telepítések előmozdítására

hárommilliárd forint keretösszegű pályázatot,

és a támogatást feldolgozó eszközök beszerzésére is kiterjesztették.