Hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet Paks 2 finanszírozási szerződésének módosítása

 

Hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet a Paks 2 projekt finanszírozási szerződésének módosítása, amellyel egyidejűleg a beruházás befejezésének határideje is módosul” – mondta Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn Budapesten, az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtti meghallgatásán.

Süli János felidézte, hogy a paksi bővítéssel kapcsolatos európai bizottsági vizsgálat közel kétéves leállást okozott, és a magyar és uniós előírásoknak való megfelelés miatt szükség volt áttervezésekre is.


Magyarország a végtörlesztés határidejét szeretné kitolni, ennek értelmében a magyar állam nem 2026-ban kezdené a tízmilliárd eurós hitel törlesztőrészletének és a kamatának a visszafizetését, hanem akkor, amikor a blokkokat üzembe helyezték” – jelezte a tárca nélküli miniszter.

Hozzátette, a módosítás a törlesztési határidőt érinti, a finanszírozási szerződés egyéb feltételeit nem.

Süli János hangsúlyozta azt is, hogy a fővállalkozó Roszatom októberben átadta az új blokkok műszaki tervét a Paks II. Zrt.-nek, ami az egyik szükséges feltétele, hogy a létesítési engedélykérelmét jövő nyáron be tudják nyújtani az Országos Atomenergia Hivatalnak, amely nemzetközi szakértők bevonásával értékeli az átadott dokumentációt.

A címlapfotó illusztráció.