Szakmai rendezvényen mutatták be a Vizek-rendszert

 

Szakmai rendezvényen mutatták be csütörtökön a Mezőgazdasági Vízhasználat Információs és Ellenőrzési Keretrendszer (Vizek) működéséhez szükséges jogszabályi hátteret a Belügyminisztériumban – közölte a szaktárca.

Közleményük szerint a Vizek rendszerének kialakítása 5,2 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrásban részesült.

A projekt átfogó célja, hogy a tényleges vízhasználatokkal, azok technikai jellemzőivel, térbeliségével és időbeli lefolyásával kapcsolatban pontos információt szolgáltasson a vízügyi igazgatási szervek, vízügyi hatóságok, a döntéshozók és a statisztikai szervek felé, valamint csökkentse a vízhasználók és hatóságok adminisztratív terheit a vízhasználathoz kapcsolódó vízjogi engedélyezési eljárás gyorsításával és egyszerűsítésével.

A fejlesztéssel létrejött informatikai rendszer a vízjogi engedélyezési eljárás, az ezzel kapcsolatos vízgazdálkodási, fenntartói, hatósági, adózási és kutatási-statisztikai feladatok támogatását valósítja meg 2020. január 1-től, egy olyan ügyfélbarát megoldás alkalmazásával, melynek segítségével a felhasználók vízügyi ügyintézése jelentősen leegyszerűsödik.

A jövőben a rendszer támogatja az eljárásokhoz kapcsolódó hatósági, szakhatósági, eljárási díjak és bírságok Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszeren keresztül történő befizetését.

A projekt a Belügyminisztérium, Agrárminisztérium, Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Lechner Tudásközpont Területi, Építészeti és Informatikai Nonprofit Kft., Országos Vízügyi Főigazgatóság, Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség együttműködésében valósul meg.