Megerősítette a magyar GDP-növekedési és inflációs előrejelzését az IMF

 

Magyarország a második legnagyobb gazdasági növekedést érheti el idén az Európai Unióban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán ismertetett októberi felülvizsgált jelentése szerint.

A kép illusztráció. Illusztráció (Stockphoto)

Az IMF szerdán publikált európai regionális növekedési prognózisában megerősítette, hogy Magyarország hazai összterméke (GDP) 4,6 százalékkal nő a tavalyi 4,9 százalék után.


Az adat megegyezik az IMF októberi becslésével, amikor egy százalékponttal javította az idei magyar GDP-növekedési előrejelzését a tavaszi várakozásához viszonyítva.

Magyarországé a második legnagyobb növekedés

Az IMF adatai szerint 5,1 százalékos gazdasági növekedésével idén csak Málta előzheti meg Magyarországot.

Az IMF szerint a magyar gazdaság jövőre 3,3 százalékkal bővül. Ez szintén megegyezik az októberi előrejelzéssel, ami 0,6 százalékponttal múlta felül a tavaszi becslést.

Az IMF honlapján megjelent előrejelzése szerint 2021-ben 2,9 százalékkal nő a magyar gazdaság.

Az IMF szerdán megerősítette Magyarországra vonatkozó inflációs előrejelzését is. Az éves átlagos infláció eszerint a tavalyi 2,8 százalék után az idén és jövőre egyaránt 3,4 százalék lehet. Tavaszi prognózisában az IMF az idei évre 3,2 százalékos, 2020-ra 3,1 százalékos inflációt jelzett.

Az IMF 2021-re 3,3 százalékos inflációval számol Magyarországon.

Az euróövezetben az idei átlagos infláció 1,2 százalék, jövőre 1,4 százalék, 2021-ben 1,5 százalék lesz az IMF becslése szerint.

Az IMF továbbra is az euróövezet GDP-növekedésének lassulására számít

Az IMF szerint Európában lassul a gazdasági növekedés, különösen a kereskedelem és a feldolgozóipar teljesítményének mérséklődése miatt. Európa térségeinek többségében a növekedés lassulását elsősorban külső tényezők váltják ki. Ezzel együtt már jelentkeznek a belső kereslet mérséklődésének első jelei is, így például a beruházások területén. A szolgáltatások és a belső fogyasztás helyzete azonban egyelőre stabil, részben annak a hatására, hogy a foglalkoztatás kedvezően alakul.

Októberi prognózisához hasonlóan az IMF továbbra is azzal számol, hogy az euróövezet GDP-növekedése a 2018-as 1,9 százalék után az idén 1,2 százalék, jövőre pedig 1,4 százalék lesz. Ez az előző, júliusi prognózishoz képest az idei évre 0,1 százalékponttal, 2020-ra pedig 0,2 százalékponttal alacsonyabb.

Az IMF 2020-hoz hasonlóan 2021-ben is 1,4 százalékos GDP-növekedést becsül az euróövezetben.

A német gazdaság az idén 0,5 százalékkal, jövőre pedig 1,2 százalékkal nőhet az IMF szerint. Ez szintén megegyezik az októberi előrejelzésével, ami júliusi prognózisnál 0,2 százalékponttal, illetve 0,5 százalékponttal rosszabb.

Az IMF 2021-ben 1,4 százalékos német GDP-növekedést vár.

A Nemzetközi Valutaalap októberi előrejelzését megerősítve azzal számol, hogy a brit gazdaság idén 1,2 százalékkal, 2020-ban 1,4 százalékkal nő. Októberben a júliusi prognózishoz képest az IMF 0,1 százalékponttal rontotta idei évre vonatkozó várakozását.

2021-ben 1,5 százalék brit GDP-növekedést vár az IMF.

Az IMF becslése szerint a tavalyi 0,9 százalék növekedés után idén stagnál az olasz gazdaság, ami jövőre 0,5 százalékkal, a rákövetkező évben pedig 0,8 százalékkal nő.

Az euróövezet inflációs előrejelzésén sem változtatott legújabb becslésében az IMF: a tavalyi 1,8 százalék után idén 1,2 százalék, jövőre pedig 1,4 százalék várható, ami 2021-ben 1,5 százalék lehet.