Már 75 hónapja folyamatosan emelkedik a kiskereskedelmi forgalom

 


A kiskereskedelmi forgalom már 75 hónapja nő, ami azt mutatja, hogy az emberek az eddig elhalasztott vásárlásaikat pótolják, a bérek emelkedésének köszönhetően pedig a következő időszakban is folytatódni fog ez a tendencia – mondta Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva szerdán az M1 -en.

A KSH szerdai közlése szerint szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a naptárhatástól megtisztítva az augusztusival megegyezően, 5,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, a nyers adat szerint 6,3 százalékkal nőtt.

Cseresnyés Péter hozzátette, a kiskereskedelmi forgalom növekedését 2013-2014 óta a tartós fogyasztási cikkek vásárlása alapozza meg.

Kiemelte, ez több tényezővel is magyarázható: a magyar gazdaság évről-évre jobban teljesít, az ország az elmúlt két évben 5 százalék körüli gazdasági növekedést ért el. Bővül a foglalkoztatás, 800 ezerrel többen dolgoznak ma Magyarországon, mint 2010-ben. Mindezekkel együtt a bérek is emelkednek, az átlagbér, szintén 2010-hez viszonyítva, 80 százalékkal nőtt.

A címlapfotó illusztráció.