Magyar tulajdonú vállalkozások terjeszkednek a Balkánon

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökségen keresztül közzétette a Nyugat-Balkán beruházási támogatási eszköz felhívását. A 2,85 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra belföldi gazdasági társaságok pályázhatnak – közölte a KKM szerdán.

A közlemény szerint Joó István, a minisztérium az export növeléséért felelős helyettes államtitkára kifejtette, hogy a támogatási eszköz a kormány kifektetési stratégiájának első lépéseként hozzásegíti a sikeres magyar tulajdonú vállalkozásokat a külföldi terjeszkedéshez. A stratégia első üteme a Szerb Köztársaságra, Montenegróra, illetve Bosznia-Hercegovinára terjed ki, vagyis az ottani beruházásokra, illetve a megújuló energia termelését szolgáló fejlesztésekre használható fel.

A KKM folyamatosan felügyeli a projektet, sikere esetén jelentősen bővíteni kívánja a pénzügyi keretet, valamint a lehetséges országok listáját – közölték.

A program kiemelten támogatja a magyar kis- és közepes vállalkozások erősítését, külföldi piacra jutását. A támogatás mértéke minimum 50 százalék, középvállalkozás esetén 10 százalékponttal, mikro- és kisvállalkozások esetén pedig akár 20 százalékponttal is növelhető. A legkisebb támogatható projektméret 100 millió forint, a beruházáshoz nyújtható támogatásnak el kell érnie az 50 millió forintot.

A pályázat benyújtása előtt november 14-ig regisztrálni kell. A regisztrációs adatlap a felhívással együtt HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség holnapján érhető el.

A címlapfotó illusztráció.