Elkészült a Magyarországra érkező vendégmunkások toplistája

 

Ukrajnából jön a legtöbb vendégmunkás Magyarországra, szeptember végén közel 44 ezren rendelkeztek munkavállalási engedéllyel – írta a Világgazdaság kedden.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságnak (OIF) a lap kérésére készített adatgyűjtése szerint 43 881 ukrán rendelkezik munkavállalási célú tartózkodási engedéllyel, az Európai Unión kívüli országokból Magyarországra érkező munkavállalók között ez a legmagasabb szám. A statisztika szerint a második legtöbb engedéllyel (6199) a szerbek rendelkeznek, a harmadik legtöbb dolgozót pedig Kína adja, 2965-öt. Ázsia legnagyobb országát szinte alig lemaradva Vietnam (2778 fővel) követi, de szép számmal vannak jelen a magyar munkaerőpiacon indiai munkavállalók is (1806).


Az OIF január és szeptember között született pozitív döntéseit tartalmazó listát szintén az ukrán munkavállalók vezetik 26 ezernél is több engedéllyel. A második helyen itt is a szerbek állnak 3710 jóváhagyással, a harmadikon a vietnámiak 1413-mal. A statisztika alapján a küldő országok esetében a korábbi évekhez képest nem történt nagyobb változás, a Magyarországra érkezett munkavállalók száma viszont 2017-hez képest drasztikusan nőtt: míg két éve a lista első három küldő országából összesen 11 464 munkavállalót regisztráltak harmadik országból, addig tavaly már 34 744-et – írta a Világgazdaság, hozzátéve, hogy ez a szám az idén szeptemberig 31 449-re csökkent.

A címlapfotó illusztráció.