Csökkentek a lakáshitelkamatok szeptemberben

 

Szeptemberben a háztartások által újonnan felvett lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség-mutatója 12 bázisponttal csökkent az augusztusi és 16 bázisponttal az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva. Az összesen 76,3 milliárd forint értékű új lakáscélú hitelszerződés döntő többségét, 97,5 százalékát, a háztartások éven túli kamatfixálással kötötték a hitelintézetekkel, a kamatfixálás átlagos hossza 102 hónap volt – jelentette hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az éven túli fixálású lakáshitel-kamatok átlagosan 4,93 százalékon álltak 31 bázisponttal alacsonyabban az egy évvel korábbinál, míg a változó kamatozású hitelek kamata egy év alatt 40 bázisponttal 3,90 százalékra emelkedett.


A szabadfelhasználású jelzáloghitelek átlagos kamatlába szeptemberben 6,52 százalék volt 8 bázisponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, a személyi hitelek átlagos kamata 12 bázisponttal 13,46 százalékra csökkent.

Az MNB jelentése kitér arra is, hogy a babaváró támogatáshoz kapcsolódóan nyújtott hitelek új szerződéses összege szeptemberben 98 milliárd forint volt. A program kezdete óta összesen 277,2 milliárd forint értékben kötöttek ilyen szerződést a háztartások.

A címlapfotó illusztráció.