Magyarország az Európai Unió egyik legnagyobb adócsökkentője

 

Ma az EU egyik legnagyobb adócsökkentője Magyarország. Erre lehet következtetni abból az EU-s statisztikából, amely az országok GDP-arányos adósságterhelését vizsgálja.

Magyarországon csökkent a GDP-arányos adóterhelés a legnagyobb mértékben 2017-ben – ez derül ki egy tavalyi európai uniós statisztikából. Az Eurostat 2017-re vonatkozó adatai szerint hazánkban egy év alatt 39,3 százalékról 38,4 százalékra csökkent a GDP-arányos adóterhelés.

Magyarországon csökkent az adóterhelés


A vizsgált időszakban összesen tizenhárom uniós tagországnak csökkent ez a mutatója, a legnagyobb mértékben hazánknak. Az is látszik, hogy tizenöt országnak ezzel szemben nőtt az adóterhelése a bruttó hazai össztermék arányában, legnagyobb mértékben Ciprusnak, Luxemburgnak és Szlovákiának.

A V4-es térségben egyébként egyedül nálunk csökkent ez a mutató a kimutatás szerint.

A teljes EU-s térségben is nőtt a GDP-hez viszonyított átlagos adóterhelés, a 2016-os 39,9 százalékos szintről 40,2 százalékra.

Bajusz Dániel adójogász az M1 Summa című műsorában azt mondta: az adatra két input adat van befolyással. Egyrészt az adóelvonás mértéke, másrészt a GDP-növekedés. Hozzátette ez a kedvező adat inkább az adócsökkentésnek tudható be, mert bár szép volt a GDP-adat, de Magyarország V4-es versenytársainkhoz képest abban nem volt kiugróan magas eltérés.

Két éve csökkent a tej, a tojás, valamint a baromfi áfája is 5 százalékra, az internethasználat és az éttermi szolgáltatások esetében pedig 18 százalékra mérséklődött az áfakulcs.

Két százalékponttal, tizenhatról 14 százalékra csökkent a kisvállalati adó kulcsa, és tizenkétmillió forintra emelkedve megduplázódott a kisadózók tételes adójának bevételi határa is. Bevezették az egységes és rendkívül alacsony 9 százalékos társasági adót is.

A legjelentősebb lépés ugyanakkor 2017-ben az volt, hogy 5 százalékkal lefaragták a munkaadói járulékokat,

ami így akkor 22 százalékra csökkent.

Az elmúlt két évben az adócsökkentések tovább folytatódtak, a szociális hozzájárulási adó mértéke például két lépésben még tovább, 17,5 százalékra mérséklődött. A csökkentett szociális hozzájárulási adó idén júliustól érvényes. A számítások szerint csak ez a lépés ebben az évben mintegy 145 milliárd forintot, jövőre pedig 300 milliárd forintot hagy a foglalkoztatóknál.

500 milliárd forintos adócsökkentés valósulhat meg

2019 júliusa és 2020 év vége között a kormány számításai szerint pedig összesen mintegy 500 milliárd forintos adócsökkentés valósul meg.

Regős Gábor a századvég elemzője szerint ahhoz, hogy a kormány adókat tudjon csökkenteni, hatékonyabbá kellett tenni az adóbeszedéseket. Hozzátette, hogy a gazdaságban történet egy nagyon jelentős fehéredés, ami növelte az adóbevételeket, egyben lehetővé tette az adókulcsok csökkentését is.

Bár 2018-ról és 2019-ről egyelőre hivatalos EU-s adat még nem jelent meg, de a folyamatos adócsökkentések miatt Bajusz Dániel szerint a GDP-arányos adóterhelésünk ebben a két évben is csökkenhetett.

Hozzátette, véleménye szerint ez a tendencia fenntartható. Kiemelte idén már a GDP-adatunk is kiugróan magas, tehát az 5 százalékot meghaladja. Ezzel már európai szinten is gyakorlatilag az egyik legnagyobb GDP-növekedést érte el Magyarország.

Az adóék mértéke Regős Gábor szerint még mindig magasnak számít Európában, azonban a 2010-es 49 százalékot meghaladó mértéknél már jóval alacsonyabb a csökkenő tendenciának köszönhetően. Regős Gábor elmondta,

Magyarországon az elmúlt években jelentősen csökkent az adóék.

Hozzátette, az a probléma, hogy a magasabb kulcs már nagyon alacsony szinten belépett, vagyis az átlagbér már a magasabb kulccsal adózott, és így 100 forint bérnövekedés, illetve pontosabban, bérköltség-növekedésben mindössze 28 forintot kapott meg a munkavállaló.

Ez pedig azt eredményezte, hogy nem érte meg a béreket fehéren emelni, sokkal inkább kifizetődőbb volt szürkén vagy feketén foglalkoztatni.

A kormány számításai szerint a 2017-2018-as periódusban a magyar adóék csökkent a legnagyobb mértékben az OECD-országok között, 2 év alatt 3,2 százalékponttal, megelőzve Észtországot és az Egyesült Államokat.

A címlapfotó illusztráció.