Magyarország fontos platformot biztosít a kelet-nyugati gazdasági együttműködésnek

 

A paksi atomerőmű beruházása kapcsán mérföldkőnek számított a műszaki terv október eleji elfogadása, a következő feladat az építkezés szempontjából legfontosabb dokumentum, a létesítési engedélykérelem elkészítése és benyújtása jövő év június 30-ig az Országos Atomenergia Hivatalhoz – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Roszatom igazgatójával, Alekszej Lihacsovval folytatott tárgyalásán Budapesten.

Alekszej Lihacsov és Szijjártó Péter (Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerdai tájékoztatása szerint a miniszter kiemelte: jelenleg már három felvonulási épület építése zajlik, és az irányítástechnikai tender is sikeresen lezárult, amin a francia Framatom és a német Siemens konzorciuma nyert.

A paksi atomerőmű építésével így Magyarország fontos platformot biztosít a kelet-nyugati gazdasági együttműködésnek – hangsúlyozta.

A Roszatom fővállalkozásában zajló beruházásban az amerikai General Electric a legnagyobb a beszállító. A paksi bővítés így egy fontos orosz, amerikai, német, francia, magyar együttműködésben megvalósuló beruházás, amely hosszútávon fogja biztosítani a magyar gazdaság versenyképes működéséhez szükséges energiát – fejtette ki Szijjártó Péter a közlemény szerint.