KKM: Soha ilyen biztos lábakon nem állt Magyarország gázellátása

 

Soha ilyen biztos lábakon nem állt Magyarország gázellátása, mint jelenleg, a történelem során először tele vannak a magyarországi gáztározók – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután tárgyalt Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával.

Alekszej Miller és Szijjártó Péter (Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerdai tájékoztatása szerint Szijjártó Péter kiemelte: jelenleg 6,4 milliárd köbméternyi gáz van betárolva, ami azt jelenti, hogy még el sem kezdődött az idei tél, de már a jövő év téli szezonjának az ellátásáról tudunk tárgyalni. Ez hosszú távú kiszámíthatóságot és biztonságot ad Magyarország gázellátásának tekintetében – mondta.

A mai napon megállapodás született arról is, hogy a jövő év áprilisától indulnak újra a szállítások, Ausztria irányából pedig kétmilliárd köbméternyi gázt veszünk a Gazpromtól, ugyanúgy mint tettük azt idén is. Ezenfelül pedig még hárommilliárd köbméternyi gáz, jövő évi megvásárlásáról kezdődtek tárgyalások. A mai napon emellett, a második fázisába lépett a szerb–magyar interkonnektor kapacitáslekötésére kiírt tender, aminek nyomán a Török Áramlat gázvezetékből Bulgárián és Szerbián keresztül éves szinten tízmilliárd köbméter gáz érkezik majd Magyarországra déli irányból” – idézte a közlemény a minisztert.

A címlapfotó illusztráció.