Átadták a környei napelemparkot

 

A magyar tulajdonú Eurotrade Kft. Környe határában szerdán átadta nyolchektáros napelemparkját, amelyet 1,6 milliárd forintból hoztak létre.

(Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Szücs Attila, a vállalkozás ügyvezetője elmondta, a társaságnak 20 éves áramátvételi szerződése van a Mavir Zrt.-vel, és arra számítanak, hogy a beruházás nyolc-kilenc év alatt térül meg.

A napelempark évente 6400 megawattóra áramot termel, ami megfelel kétezer átlagos magyar háztartás villamosenergia-igényének. A fejlesztést harminc százalékban saját erőből hajtották végre, valamint a Takarékbank tízéves futamidejű hitelének segítségével.

( Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A nyolchektáros, saját tulajdonú területre közel húszezer BYD gyártmányú szolárpanelt telepítettek. A keletkező energiát 12 kilométeres kábelen továbbítják és 67 Huawei inverter alakítja váltóárammá a villamosenergia-hálózat számára.

Az ügyvezető ismertette, hogy az Eurotrade Kft. cégcsoportja közel 30 megawattnyi naperőműves kapacitást fejleszt, négy erőmű már termelésben áll.

Az Eurotrade Kft. megállapodást kötött a Komáromban elektromos autóbuszokat gyártó, kínai BYD-del napelemek kereskedelmére. Magyarországon napelemparkoknak már több tízezer táblát értékesítettek és készülnek belépni a háztartási kiserőművek piacára.