A magyar műszaki kultúra közelít a német gazdaság szintjéhez

 

Az új parlamenti ülésszak témáik közt szerepel a családtámogatási rendszer bővítése, egy új gazdasági program elindítása, a magyar faluprogram folytatása. A cél a magyar családok helyzetének további javítása, az eddigi intézkedések ugyanis kifejezetten sikeresnek bizonyultak. 2018-ban rekordot döntött a GDP növekedésének üteme, kétszámjegyű maradt a bérnövekedés, tovább nőt a foglalkoztatottság mértéke is. A kedvező tendenciák idén is folytatódnak.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

„Minden kormány számára elengedhetetlen a gazdaságvédelmi program kialakítása, hiszen a gazdasági fejlődés folyamatos követelményeket állít a társadalom elé” – mondta Trautmann László a Corvinus Egyetem docense a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában. Hozzátette, úgy látja, a magyar gazdaságvédelmi program a fejlődést, az új technológiai követelményekhez való alkalmazkodást segíti.

A világgazdaságban jelenleg is technológiai változás zajlik, és a kérdés az, hogy a program segítségével a kormány hogyan tudja a magyar vállalkozókat, gazdálkodókat segíteni abban, hogy minél gyorsabban átálljanak az új fejlődési pályára.

Napjaik kiemelkedő témájává a helyes gazdasági fejlődési pálya kialakítása és a hozzá kapcsolód kérdések váltak, mint például, helyes pálya hogyan valósítgató meg, illetve milyen motiváló tényezőket kell alkalmazni az eléréséhez. „Ez azért fontos, mivel az új technológiai környezetben alapvető jelentőségű a motiváltság, a közös gazdálkodási kultúra kialakítása, amiben a különböző politikai intézményeknek is jelentős szerepük van” – hangsúlyozta Trautmann László.

Az új világgazdasági szerkezethez kellett alkalmazkodnia Európának

Az elmúlt harminc évben a világgazdaság szerkezetére jellemző volt, hogy minden jelentősebb ország az Egyesült Államokba exportált. Az Egyesült Államok egy olyan piacot biztosított az egyes ország gazdaságának, ami a fejlődési pályát szabályozta. Ez igaz volt Kínára, az Európai Unióra is. Azonban ez a kétezres évek idején megváltozott, mivel a kialakult helyzet hosszútávon fenntarthatatlannak bizonyult.

Ehhez az új szituációhoz kellett alkalmazkodnia Európának. Ennek a folyamatnak az egyik sajátossága lett az új technológiai pálya, a mesterséges intelligencia, az automatizáció, mellett az is, hogy Németország gazdasága európai szinten vezető pozicióba került. A docens hozzátette, a kialakult  helyzetben

Magyarország műszaki kultúráját és az innovációs kapacitását tekintve hamarosan felemelkedik a német gazdaság  szintjére.

Kiemelte, ezt az álláspontot, már több a nemzetközi szerv is elismerte.

A Magyar falu program a technológiai fejlődést segíti az agráriumban

„A magyar kormány gazdaságpolitikai ambícióit tekintve elmondható, hogy nem csak makrogazdasági, hanem mikrogazdasági értelemben is próbálja értelmezni, hogy az egyes települések, milyen módon tudják az innovációkat úgy megvalósítani, hogy az végül a nemzetgazdaság egésze számára is kedvező változásokat idézzen elő” – mondta Tóth Erik, a Nézőpont Intézet vezetője.

Hozzátette, a politikai gondolkodás szintjén kedvező folyamat az, hogy a vezetők úgy gondolják,

a következő években újabb és újabb gazdaságpolitikai intézkedésekre lesz szükség annak érdekében, hogy fejlődés hosszútávon is fenntartható legyen.

Tót Erik hozzátette, véleménye szerint a politikai stabilitás az a alapja annak, hogy a gazdaságpolitika kiszámíthatóan alakul és hosszútávon is képes  eredményeket felmutatni. Magyarországon ez a stabilitás 2010 óta jelen van.

A Nézőpont intézet vezetőjének meglátása szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium jelenlegi pozíciójának köszönhetően jelentős változások következnek törvényalkotási szinten. Ezek a változások a Modern falu program keretén belül az innováción túl az információs technológiák elterjedését fogják eredményezni a mezőgazdaságban.

Trautman László, egyetemi docens szerint a Magyar falu program az agrárium fejlesztésében a gazdasági és technológia szempontokat tartja szem előtt. A kormány a programon keresztül az új technológiák alkalmazására akarja buzdítani a gazdálkodókat. Emellett a gazdálkodási kultúrában kialakult egyenlőtlenséget is csökkenteni akarja, hogy egy egységes politikai, műszaki és gazdasági kultúra alakulhasson ki.

Sikeres volt a családtámogatási rendszer

Orbán Viktor miniszterelnök hétfői napirendi felszólalásában kihangsúlyozta, eddig nagyjából hatvanötezren vették igénybe a családtámogatás rendszer valamelyikét. Trautman László szerint ez egy kedvező adat, annak tükrében, hogy az akcióterv megvalósítása a nyáron kezdődött el.

Kihangsúlyozta a családtámogatás során felmerült legfontosabb kérdés az volt, képes-e a középosztályon túlmenően az alsó és a felső decilisek számára is megfelelő támogatási formákat nyújtani, hiszen a kevésbé jólszituáltak körében a gyermekvallási kedv magasabb, mint a középosztálybeliek esetében, akik saját életszínvonalukat próbálják hosszú távon fenntartani.

Hozzátette, a mostani magas igénybevételi adatok  bizonyítják a program sikerességét.


A teljes beszélgetés itt hallgathat meg.