Varga: Magyarország gazdasági kapcsolatait erősíti, hogy az AIIB tagja

 

Varga Mihály pénzügyminiszter hivatalában fogadta Jin Liqunt, az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank elnökét. Magyarország 2017 óta tagja a világ egyik legnagyobb fejlesztési bankjának.

Magyarország globális pénzügyi és gazdasági kapcsolatait erősíti, továbbá a magyar vállalatok hozzáférését is segíti az ázsiai piacokhoz, hogy az ország 2017 óta tagja a világ egyik legnagyobb fejlesztési bankjának, az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Banknak (AIIB) – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter, miután hivatalában fogadta Jin Liqunt, az AIIB elnökét.

A Pénzügyminisztérium hétfői közleménye szerint Varga Mihály a találkozót követően hozzátette, a magyar vállalkozások a jövőben egyebek mellett az AIIB infrastruktúra-fejlesztési és vízügyi projektjeiben kaphatnak kiemelt szerepet.

Az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank a világ egyik legmeghatározóbb, közelmúltban létrehozott fejlesztési bankja, amely már több mint 8 milliárd dollár értékben finanszírozott beruházásokat – mondta a pénzügyminiszter, aki azt is kiemelte, hogy a bank képviselői elsősorban a magyar cégek külföldi terjeszkedésében erősítenék az együttműködést, de felmerült egy budapesti regionális iroda megnyitásának lehetősége is.

Az AIIB által finanszírozott fejlesztések támogatják a magyar export bővülését, továbbá hozzájárulnak az új selyemút-koncepció megvalósításához – mondta Varga Mihály a közlemény szerint.

A címlapfotó illusztráció.