Egymilliárd forintból épült tejfeldolgozó Mágocson

 

Mintegy 483 millió forintos uniós forrás és több mint félmilliárd forint saját erő segítségével létesült tejfeldolgozó üzem a Baranya megyei Mágocson – közölte a beruházó Makrom Kft. ügyvezető igazgatója.

Kubik Zoltán elmondta, hogy a zöldmezős beruházás eredményeként egy közel 1000 négyzetméteres üzemcsarnok és a hozzá tartozó infrastruktúra jött létre az északkelet-baranyai kisvárosban. A fejlesztés keretében hűtők, gyártótartályok kerültek a létesítménybe és érlelőkamrák épültek.

Az 1992-ben alakult Makrom Kft. a Vidékfejlesztési program keretében elnyert 483 millió forintos pályázati támogatás segítségével hozta létre a Zilda nevet viselő, kézművestermékek előállítására alkalmas üzemét, ahol joghurtot, lágy sajtot, érlelt kemény sajtot állítanak elő. A kezdeti hónapokban bérgyártás keretében nagyvállalatok számára dolgoznak, a későbbiekben pedig terveik szerint Zilda márkenéven hozzák majd forgalomba saját kézműves-, prémiumminőségű termékeiket.

Az agrárgazdaság fejlesztéséhez járul hozzá a beruházás  

A fejlesztés szerdai átadóünnepségén az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Kis Miklós rámutatott, a vidékfejlesztési politika stratégiai célja az agrárgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének fejlesztése, egyúttal a vidéki munkahelyteremtés és munkahelymegőrzés a mezőgazdaságban. Emiatt főként a munkaerő-igényes ágazatok, mint például az állattenyésztés, a kertészet, illetve az élelmiszer-feldolgozás támogatásai kerültek előtérbe – jelezte.

A tejágazat beruházási elképzeléseinek támogatását négy főbb beruházási jellegű pályázat szolgálta, melyeken már több mint 170 milliárd forint összegű támogatás odaítéléséről döntöttek.

Kiemelt ágazat

Az államtitkár kitért arra, hogy a Vidékfejlesztési program élelmiszer-feldolgozást támogató első felhívása keretében eddig 40 tejfeldolgozó üzemet támogattak 9 milliárd forint értékben. Emellett elérhető volt a tejágazat számára is a mezőgazdasági és feldolgozóüzemek energiahatékonyságának javítását célzó, mintegy 35 milliárd forint keretösszegű kiírás.

Szintén a tejtermelő tehenészetek fejlesztését célozza a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás mintegy 36 milliárd forintos összege is, amely az állatok javát szolgáló szigorú higiéniai és takarmányozási előírások betartásához járul hozzá.

Az agártárca államtitkára felhívta a figyelmet, a jövő szempontjából rendkívül fontos, hogy a magyar vidék gazdaságának legyen igénye és képessége a megújulásra.