Idén is folytatódik a beszállítófejlesztési program

 

A magyar gazdaság erősítése érdekében idén is folytatódik a beszállítófejlesztési program, amelyben hárommilliárd forint értékű költségvetési forrásra pályázhatnak a hazai vállalkozások szeptember 10. és október 10. között – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért- és szabályozásért felelős államtitkára, György László.

A pályázat feltétele, hogy egy külföldi, illetve egy magyar nagyvállalathoz 5 kis- és közepes vállalkozás (kkv) kapcsolódjon beszállítóként. A program célja, hogy a kkv-k beszállítóként elsajátítsák a nagyvállalatoknál alkalmazott technológiákat, a szervezett fejlesztési megoldásokat, ezek felhasználásával pedig emelkedjen a kkv-k árbevétele, emelkedjen az általuk előállított termékek hozzáadott értéke, növelni tudják munkavállalóik bérét és javítani tudják dolgozóik életkörülményeit – tájékoztatott György László.

Kiemelte, a kormány az elmúlt években és a jövőben is azon dolgozik majd, hogy Magyarországra vonzza a magas technológiai intenzitású hich-tech iparágakat. A beszállítói fejlesztői program pedig abban segít, hogy a magyar kkv-k a világ élvonalába tartozó technológiákat alkalmazó nagyvállalatoktól tanulhassanak, ennek a tudásnak a felhasználásával pedig képesek legyenek saját termék, szolgáltatás fejlesztésére is.


György László közölte, hogy a Nemzetközi Valutalap (IMF) egyik korábbi tanulmánya szerint, amely azt vizsgálja, hogy a fejlett és a fejlődő országokban mekkora az iparon belül a high-tech szektor aránya, Magyarország áll a második helyen 70 százalékos részesedéssel, míg például Lengyelországban ez a szektor csupán 20 százalékos arányt képvisel. A tanulmány szerint Dánia áll a lista élén.

Az államtitkár felidézte, a beszállítói fejlesztési program 2017-ben kezdődött, azóta minden évben, így idén is 3 milliárd forintot tudnak a magyar vállalkozások fejlesztésére fordítani. A programban eddig 11 nagyvállalat és 89 magyar kkv vett részt, amelyek 8,6 milliárd forint támogatásban részesültek.