Stabilan nyereséges a biztosítási szektor

 

Az első félévben 39,6 milliárdos adózott nyereségük volt a biztosítóknak, az idei díjbevételi adatokat azonban alaposan eltorzítja a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításba épített biztosítási adó beszámítása – ismerteti a hétfői Világgazdaság.

A gazdasági napilap cikke szerint a szektor megbízhatóságát jól mutatja, hogy a Magyarországon biztosítóként bejegyezett társaságok átlagos szavatolótőke-megfelelése a 2018. június végi 215,9 százalékról 223 százalékra emelkedett, és a tavalyi adatokkal ellentétben egyetlen társaság sincs a jegybank tíz évre szóló stratégiai elvárásaiban minimumkövetelményként meghatározott 150 százalékos szint alatt, miközben a 23 felügyelt intézményből 16-nak 200 százalék feletti a mutatója.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a hazai biztosítók 591,5 milliárd forintos díjbevételt realizáltak az év első hat hónapjában, ami 12,3 százalékkal magasabb, mint a bázisév első félévi teljesítménye. A képet erősen árnyalja, hogy idéntől a biztosítási díjba épült be a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások után fizetendő biztosítási (korábbi baleseti) adó. A 23 százalékos adóteher így nagyjából 23 milliárd forintot le is szed a 64,95 milliárd forintos díjbevétel-bővülésből, amely így már csak 9,7 százalékos.

A címlapfotó illusztráció.