Nőtt a kompforgalom Szántód és Tihany között az idén

 

Nőtt a Szántód és Tihany között közlekedő balatoni komp forgalma az idén: augusztus 20-ig 1,2 százalékkal több utas, 3 százalékkal több jármű vette igénybe, mint tavaly. A kerékpárforgalom pedig 6,4 százalékkal emelkedett.

Komp indul Szántódról Tihanyba (Fotó: MTI/Varga György) A kép illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A 21 tóparti önkormányzat többségi tulajdonában lévő Bahart által üzemeltetett balatoni komppal tavaly rekordszámú, több mint 1,27 millió utas utazott. Az idén a kompokkal eddig egymillió utas, 305 ezer jármű és 66 ezer kerékpár kelt át a tavon – ismertette Kollár József, a Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt. vezérigazgatója szerdán Szántódon sajtótájékoztatón, amelyen köszöntötték az idei év egymilliomodik komputasát is.


Kollár József elmondta, a komphajózás forgalma 2015 óta töretlenül emelkedik, az idén ismét új csúcs születhet. 2015-höz képest a személyforgalomban majdnem 30 százalékos, a jármű- és kerékpárforgalomban pedig 30 százalékot meghaladó volt a növekedés a balatoni kompon.

 Szeptember elsejéig tart a főszezon

A személyhajózásban az idén szerény elmaradást tapasztalnak a tervekhez képest, de a vezérigazgató szerint kedvező időjárás esetén még ledolgozható a hátrány a hajózási szezon végéig. A menetrend szerinti hajókat is közlekedtető Bahartnál szeptember elsejéig tart a főszezon, és október 23-ig a hajózási idény.

A cégvezető a programhajó kínálatáról elmondta, hogy az idén már stabil hajózási szolgáltatási portfóliót nyújtott a társaság. Példaként hozta a sikeres Varázshajó hajóprogramot, ugyanakkor megszüntették a csekély érdeklődést kiváltó operetthajókat.

A kompflotta átlagéletkora meghaladja az 50 évet

Az MTI kérdéseire válaszolva a vezérigazgató arról is beszámolt, hogy a cég kompflottájának átlagéletkora meghaladja az 50 évet, így az egyik legsürgetőbb feladat a régi kompok felújítása és egy új beszerzése. A 2016-os balatoni kormányhatározatban a Bahart fejlesztési céljaira szánt 12,5 milliárd forintról annyit mondott, egyelőre nem jutottak forráshoz, de továbbra is számolnak az összeggel.

Úgy gondolom az állami tőkeemelés nyomán megérkező jelentősebb forrással lehet a Bahartot hosszú távon is fenntartható pályára állítani” – fogalmazott a vezérigazgató.

Az MTI a tulajdonos önkormányzatoktól úgy tudja, hogy augusztus 27-én lesz a Bahart közgyűlése, ahol az idén februárban a cégben közel 35 százalékos részesedéshez jutó állam további meghatározó többségi tulajdont kíván szerezni a tőkejuttatásokért cserébe.