Megerősítette Magyarország államadós-besorolását a Fitch Ratings

 

A Fitch Ratings megerősítette pénteken Magyarország „BBB” szintű, stabil kilátású államadós-besorolásá.

Az idén februárban meghatározott BBB szinten hagyta Magyarország adósbesorolását péntek este a Fitch Ratings hitelminősítő.

A nemzetközi hitelminősítő a péntek este Londonban ismertetett döntés indoklásában kiemelte: a magyar szuverén osztályzat egyrészről a magyar gazdaság erőteljes szerkezeti mérőszámait, a hasonló besorolású államadósokénál erősebb és stabilabb makrogazdasági teljesítményt, másrészről a magas államadósság-rátát, valamint a szakpolitikai döntések kiszámíthatatlanságából és a pro-ciklikus gazdaságpolitikából eredő kockázatokat veszi figyelembe.


Lassuló növekedés

A Fitch Ratings közölte, hogy a továbbiakban a magyar gazdaság növekedésének fokozatos lassulására számít. A cég péntek esti előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 4,4, jövőre 3,5, 2021-ben 2,5 százalékkal bővül.

Mint ismeretes, a magyar államadós-besorolásokat az idei első vizsgálatok időpontjában a  a Fitch Ratings  és a Standard & Poor's (S&P) egyaránt felminősítette.

Február 15-én a Standard & Poor's egy fokozattal „BBB/A-2”-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi „BBB mínusz/A-3”-ról.

Egy héttel később, február 22-én a Fitch Ratings ugyancsak egy fokozattal „BBB”-re javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi „BBB mínusz”-ról.

Stabil kilátás

Mindkét minősítő magyar osztályzatának kilátása is stabil.

A Fitch és az S&P februári lépése nyomán a három piacvezető globális hitelminősítő közül jelenleg már csak a Moody's tartja nyilván Magyarországot a befektetési ajánlású kategória alapszintjén, egy fokozattal gyengébb besorolást tartva érvényben Magyarországra.

A Fitch Ratings és a Standard & Poor's is ma vizsgálja Magyarország államadós-osztályzatát.