Egyre népszerűbb a napenergia hasznosítása

 

Augusztus elején megkezdte üzemszerű működését a Videoton székesfehérvári napelemparkja. Néhány hónapja Nógrád megyében adtak át egy 7 milliárd forintos beruházással elkészült napelemparkot, és egy holland cég is idén jelentette be, hogy Fertődön, Tiszakécskén és Almásfüzitőn összesen 17 darab napelemparkot létesít.

A Videoton Holding Zrt. kísérleti jelleggel, mintegy kétszázmillió forintból létesített napelemparkja a cégcsoport székesfehérvári ipari parkjában (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Székesfehérvár legnagyobb magyar tulajdonú vállalata a Videoton. A teljes cégcsoport tavalyi árbevétele meghaladta a 188 milliárd forintot. A vállalat törekszik a környezettudatos működésre és a megújuló energiaforrások helyi hasznosítására.

„A Videoton régóta vizsgálja azt, hogy milyen energiahatékony beruházásokat tud elvégezni. Sok mindennel foglalkoztunk. A napelemberuházás gondolata közel két éve merült fel. Tervezéstől most az üzembe helyezésig jó másfél év telt el” – mondta Majer Erika, a Videoton Holding Zrt. ipari park vállalati igazgatója az M1 Forint, fillér című műsorában.

Augusztus elején indult el a működés

A sikeres próbatermelést követően augusztus elején megkezdte üzemszerű működését a Videoton székesfehérvári napelemparkja. A 200 millió forint értékű önerős beruházás kísérleti jelleggel jött létre. A projekt magában foglalja a napelemparkot, annak elektromos és fizikai védelmét, valamint az E.ON-nál szükséges alállomás átalakításainak költségét is.

„Egy olyan ismeretre teszünk szert, amit eddig nem tudtunk, hogy hogyan működik egy napelempark. Azt nem zárjuk ki, hogy a tőkénk egy részét napelemparkokban, energiatermelésben hasznosítanánk”  – közölte Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. társ-vezérigazgatója.

A napelempark másfél hektáros területen helyezkedik el. Teljesítménye 450–500 kilowatt. Ha borús az ég, körülbelül 300 kilowatt a teljesítménye. Ebből egyenáram keletkezik, amit át kell alakítani váltóárammá, aztán azt fel kell transzformálni arra a feszültségre, ami a központi hálózatnak a feszültségszintje – magyarázta Sinkó Ottó.

A beruházás 11 éven belül térül meg

Ezt követően töltik vissza a napelemekből nyert energiát az országos hálózatba, majd a visszatöltés mennyiségétől függően jóváírják a Videoton energiaszámláján. Az energetikai beruházás számítások szerint, a jelenlegi szabályzórendszer figyelembevételével, a METÁR-támogatást is beleértve, várhatóan 11 éven belül térül meg. Ez iparági szakértők szerint kifejezetten soknak számít. De a cél nem csupán a befektetés.

„Ha kiszámoljuk, hogy egy hektár erdő egy év alatt közel 6 tonna szén-dioxidot dolgoz át, akkor ezt viszonyítjuk a napelemtermelés közel 30 éves mennyiségéhez. Ez körülbelül 41 hektárnyi erdő átdolgozott szén-dioxid-kibocsátásának felel meg” – tette hozzá Majer Erika.

A vállalat fenntarthatóságának feltétele a technológiai fejlődés. Ezzel összhangban a város is keresi azokat a megoldásokat, amelyek képesek környezetvédelmi célokat megvalósítani, miközben

az önkormányzati intézmények fenntarthatóságát is olcsóbbá teszik.

Ez a fenntarthatóság több szempontjának tud megfelelni. Ez ugyanígy igaz egy önkormányzati szektorra, mint akár a gazdasági szereplőkre és az a jó, ha van együttműködés, mert akkor ezt összehangoltan lehet megvalósítani.

„Rendelkezésünkre áll a közeljövőben a pályázatoknak köszönhetően egy klímavédelmi stratégia, ami ezeket az elemeket is magába foglalva összességében fedi le a várost, és így mondja meg, hogy mely területeken hogyan lehet előrelépni” – mondta Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

Székesfehérvár önkormányzata is profitálhat

Nemcsak a Videoton gyűjt majd tapasztalatokat a kísérleti napelempark működtetéséről, hanem a városvezetés is.

„A naperőműpark nagyon jó példa arra, hogy a város milyen módon tud ezen a területen előrelépni. A városüzemeltetés, az intézmények üzemeltetése és a közszolgáltatások terén amikor döntünk az energiafelhasználás tekintetében, akkor lesz egy élő példa, amelynek tapasztalatait fel tudjuk majd használni” – mondta Cser-Palkovics András.

A napenergia hasznosítása egyre népszerűbb, nemcsak magánházak tetején látunk egyre többet. Néhány hónapja Nógrád megyében adtak át egy 7 milliárd forintos beruházással elkészült napelemparkot, és egy holland cég is idén jelentette be, hogy Fertődön, Tiszakécskén és Almásfüzitőn összesen 17 darab napelemparkot létesít.