A kevesebb munkanap miatt júniusban csökkent az ipari termelés

 

Júniusban az ipari termelés volumene 1,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A munkanaphatástól megtisztított adatok a termelés 4,1 százalékos növekedését mutatják, miután júniusban idén kettővel kevesebb munkanap volt, mint tavaly – erősítette meg kedden második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 5,8, a 36 százalékot képviselő hazai értékesítésé 6,4 százalékkal haladta meg a tavaly első fél évit. Júniusban az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,8 százalékkal csökkent. A feldolgozóipar termelése 2,3 százalékkal maradt el a tavaly júniusitól, ezen belül a járműgyártás kibocsátása csupán 1,5 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest a májusi 17,2 százalék után.

„A járműipar alacsonyabb teljesítményszintje új rendeléseiben is tükröződik” – közölte a KSH. Az új megrendelések 20,0 százalékkal estek vissza, az új exportrendelések 21,0 százalékkal, a belföldiek 10,8 százalékkal. Ennek ellenére a járműipar június végi rendelésállománya még 7,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit az exportnak köszönhetően, mert a belföldi rendelésállomány 5,5 százalékkal csökkent.

Zsugorodott az export

A feldolgozóipari termelés mintegy 12 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 3,0 százalékkal csökkent. Az export 2,5, a belföldi eladások 3,4 százalékkal zsugorodtak. A legjelentősebb alágazatok közül az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 17,2 százalékkal nőtt, ugyanakkor a híradástechnikai berendezés gyártása 7,7, az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása pedig 5,8 százalékkal visszaesett.

A feldolgozóipari termelésből közel 11 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 0,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva a májusi 6,7 és az áprilisi 12,0 százalék után. A belföldi eladások szerény 0,4 százalékos emelkedése tartotta fenn a növekedést, az export 0,4 százalékkal csökkent.  Az ipari export volumene 0,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, de a feldolgozóipar kivitele szeptember óta először csökkent, 0,8 százalékkal. A járműgyártás kivitele 3,1 százalékkal emelkedett, a számítógép, elektronikai, optikai termék kivitele 2,5 százalékkal csökkent. November óta először csökkent az élelmiszerexport 0,4 százalékkal.

Nőtt a belföldi értékesítés

Az ipar belföldi értékesítése 2,6, ezen belül a feldolgozóiparé 0,8 százalékkal nagyobb volt a tavaly júniusinál, az energiaipar eladásai 3,1 százalékkal nőttek.

A megfigyelt ágazatok rendelésállománya június végén 2,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az export rendelések 3,6, százalékkal nőttek, a belföldiek 6,9 százalékkal csökkentek.

Tovább tart a bővülés

Az ipari termelés bővülése tovább tart, az első féléves adatok bizakodásra adnak okot – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) iparági stratégiáért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán a legfrissebb adatoktól kedden. Nagy Ádám közölte, a világpiaci folyamatok jelentős hatással vannak a magyar ipar teljesítményére.

Hozzátette: az ipari termelékenység javítása a kulcsa a növekedési ütem megőrzésének, ezért a technológiaváltást, a digitalizációs folyamatok előretörését a kormány is szorgalmazza.