Vállalkozásokat is beindíthatnak a diákhitelből

 

Egyre többen igénylik a kedvező kamatozású diákhitelt. Idén júliusban másfélszer annyian kértek kölcsönt tanulmányaikhoz, mint tavaly ilyenkor.

Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója a Magyar Fejlesztési Bank épületében tartott sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A diákhitelnek két fajtája van. Az egyik a Diákhitel 1, amely szabad felhasználású, a másik pedig a Diákhitel 2, amely az felsőoktatási képzési díj fedezésére vehető igénybe, most az utóbbi a kedveltebb a diákok körében. Ennek nincs maximuma, így egy orvostanhallgató esetében a 12 félév alatt ez több mint 12 millió forintot jelenthet – mondta Magyar Péter, a Diákhitelt Központ Zrt. vezérigazgatója az M1 Ma este című műsorában.

A szabad felhasználású hitelről – amelynek kamatát történelmi mélypontra, 1,99 százalékra sikerült csökkenteni – azt kell tudni, hogy esetében félévenként 350 ezer forintot lehet igényelni és, 11 féléven keresztül felvehető. Ez bármire fordítható: lakhatásra, informatikai eszközökre, külföldi tanulmányokra, de még vállalkozás beindítására is.

Sokan felveszik a hitelt annak ellenére, hogy megvan a pénzük arra, hogy fedezzék az életüket, azért, mert a piacon a legkedvezőbb.

Felvételéhez sem hitelbírálatra, sem fedezetre nincs szükség, csak egy felsőoktatási hallgatói jogviszonyra és bármikor ingyenesen előtörleszthető. Összehasonlítva más banki termékekkel, észrevehető, hogy

az 1,99 százalékos kamat sokkal kevesebb

még a legkedvezőbb kereskedelmi bankok hitelének kamatánál, melyek 10 százalék körül mozognak.

Az adatok szerint egyre csak nő a hitelfelvételi kedv. Elsőre talán ijesztő lehet, hogy egy diák rögtön adósságba veri magát, viszont nem felvenni taktikai hiba az ilyen kedvező kondíciókkal rendelkező hitelt.

A diákhitel 18 éves, ez idő alatt 400 ezren vették már igénybe. Ebből több mint 200 ezer diák azon a véleményen volt, hogy e nélkül nem tudta volna a felsőoktatási tanulmányait finanszírozni. Ha valaki a Diákhitel 1-et szeretné felvenni, azzal kell számolnia, hogy a felső limit a havi 70 ezer forint, melyet egy félév alkalmával ötször kaphat meg, ami

11 félév alatt 3 millió 850 ezer forintot jelent.