Ökológiai lábnyom nélküli ingatlanná alakított Kádár-kockaházzal nyert több díjat a Miskolci Egyetem csapata

 

Beszédfelismerő szoftver segítségével emberi érzelmekre reagáló, ökológiai lábnyom nélküli lakóingatlanná alakított Kádár-kockaházzal nyert több díjat is az egyetemi hallgatók innovációs házépítő versenyén a nemzetközi Solar Decathlon Europe-on a Miskolci Egyetem csapata.

A Miskolci Egyetem konzorciuma a Pécsi Tudományegyetemről és az algériai Blidai Saad Dahlad Egyetemről érkező hallgatók és oktatók segítségével építette meg a Hungarian Nest+ elnevezésű projektet, amellyel az építészeti kategóriában 2. díjat, az energiahatékonysági kategóriában pedig a 3. helyezést nyerték el, és megszerezték az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének különdíját, valamint a közösségépítési különdíjat is.

A magyar és algériai tagokból álltó SOMEshine Team épülete a Solar Decathlon Europe 2019 egyetemi innovációs házépítő verseny helyszínén, Szentendrén (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A Solar Decathlon innovációs verseny célja volt, hogy a zöldtechnológiák népszerűsítése és innovatív fejlesztések mellett szorosabb kapcsolatot hozzon létre az egyetemek és a piaci szereplők között. A versenyzők feladata a fenntarthatóság szempontjait figyelembe vevő, kizárólag napenergiát felhasználó, energiahatékony, környezettudatos és könnyűszerkezetes lakóépület megtervezése, felépítése volt – ismertették.

Fókuszban a fenntarthatósági szempontok

Az egyetem csapatának mintaháza, az átalakított „Kádár-kocka” – a magyarországi családiház-építést a hatvanas évek elejétől a nyolcvanas évekig jellemző, négyzetes alaprajzú, általában száz négyzetméteres, sátortetős háztípus – egyebek mellett beszédalapú felismeréssel reagál az érzelmekre: ahhoz alakítja például a fényviszonyokat. Az építmény teteje hármas rétegfelépítésű, a teraszon és a naptérben elhelyezett élőflóra adja a ház önfenntartó oxigénbázisát. A laktérben újrahasznosított anyagokból készült bútorok mellett az okoseszközök telefonos applikációról egyszerűen működtethetők.

A versenyzők július 13. és július 28. között rendelkezésre álló 14 nap alatt a fenntarthatósági szempontok figyelembe vételével, kizárólag napenergiát felhasználó, energiahatékony, környezettudatos és könnyűszerkezetes lakóépületeket terveztek és építettek fel.

Két magyar csapat indult

A 17. alkalommal megrendezett nemzetközi házépítő versenynek Magyarország idén először lehetett a házigazdája, a verseny helyszíne Szentendre volt, ahol az előzsűrizést követően 10 csapat mintegy 400 versenyzője vett részt a megméretésen, akik három földrész nyolc országának huszonhét felsőoktatási intézményét képviselték. Két magyar csapat indult, a Miskolci Egyetem konzorciuma mellett a BME csapata.

A Solar Decathlon Europe 2019 első helyezettje a francia Habiter2030 csapat lett, a második a holland MOR, a harmadik helyen a román Over4 csapat végzett.

A házak nagy része Szentendrén marad modern skanzent alkotva, amelyet a későbbiekben további, korszerű technológiával épített házak egészítenek ki. Az elkészült házak szeptember végéig megtekinthetők.