Csúcsot dönthet a lakáspiaci forgalom idén

 

Legutóbb 2007-ben cserélt gazdát ennél több lakás, akkor 190 ezer felett volt az adásvételek száma. Annyi változás várható az idén, hogy a lakáspiaci forgalom emelkedésében a vidéki városok egyre nagyobb szerepet kapnak, Budapest súlya pedig csökken – közölte Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Mint mondta, az árak az élénkülő kereslet miatt tovább emelkedtek. Az Ingatlan.com adatai szerint az idei első negyedévben a budapesti lakások átlagos négyzetméterára a kínálati piacon 636 ezer forint volt, ez 13 százalékkal haladja meg a 2018 egészére vonatkozó átlagot. A  legfrissebb KSH-adatok ezzel összhangban vannak: a budapesti többlakásos társasházi lakásoknál az átlagos négyzetméterár 14 százalékkal 621 ezer forintra nőtt.

A szakportál adatai alapján a megyei jogú városokban az első negyedévben a lakások és családi házak 15 százalékkal drágultak, és a KSH is 16 százalékos drágulást mért a megyeszékhelyeken. A községekben csökkentek az árak az első negyedévben a tavalyi év egészéhez képest. Az Ingatlan.com egyszázalékos, a KSH pedig kétszázalékos árcsökkenést mért a községekben.

Balogh László szerint a júliustól elérhető állami támogatások, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővítése, a falusi csok bevezetése az év második felében még tovább élénkíthetik a lakáspiaci forgalmat.