Megkezdődött a roham az albérletekért a ponthatárok kihirdetése után

 

A felvételi ponthatárok kihirdetésével megkezdődik az egyetemisták és főiskolások albérletkeresése. A kereslet leginkább az egyetemi és főiskolai campusok környékére irányul. A legdrágább egyetemi város Budapest – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A Pont Ott Party résztvevői a felsőoktatási ponthatárok bejelentésén Budapesten, az ELTE Lágymányosi Campusán (Fotó: MTI/Balogh Zoltán) A Pont Ott Party résztvevői a felsőoktatási ponthatárok bejelentésén Budapesten, az ELTE Lágymányosi Campusán (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A ponthatárok kihirdetése kettős hatással van az ingatlanpiacra, hiszen a lakástulajdonosok pontosan tudják, hogy ilyenkor megnövekszik az esélyük arra, hogy a leggyorsabban és a legmagasabb áron adják ki az ingatlanjukat, illetve a leendő diákok ekkor kezdenek erőteljes albérletkeresésbe, így egyszerre nő a kereslet és a kínálat is – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője


A kereslet növekedéséhez az is hozzájárul, hogy nemcsak a frissen felvételt nyert diákok keresnek kiadó lakásokat, hanem azok is, akik folytatják tanulmányaikat egy adott felsőoktatási intézményben. Ők általában egyéves szerződést kötnek, és annak lejártakor új albérlet után néznek.

Arra, hogy a tulajdonosok diákoknak vagy inkább dolgozó, önálló egzisztenciával rendelkező embereknek adják-e ki lakásukat, nincs tendencia.

Az árak igencsak szélsőségesek.

Budapesten találunk kiadó szobát ötvenezer forintért is, de van, aki ötszázezerért kínálja a lakását, átlagosan pedig százhatvanezer forintért lehet kivenni egy teljes ingatlant. A főváros ezzel a legdrágább egyetemi város, majd Székesfehérvár, Veszprém és Győr következik.

Ezekben a városokban az átlagos bérleti díja egy lakásnak száztíz és százhuszonötezer forint között alakul. A legolcsóbb városok Szolnok, Miskolc és Dunaújváros, ahol átlagosan nyolcvanezer forintért lehet egy lakást kibérelni – folytatta Balogh László.

Valószínűleg drágulnak az albérletek a fent említett városokban, de csak néhány ezer forintos emelkedésre lehet számítani. Az elmúlt években sokkal nagyobb volt az albérletárak emelkedése, amit a kevés albérletkínálat generált. A befektetők erősebb aktivitása miatt ma már több mint tizenkétezer lakásból válogathatnak az albérletkeresők, így

az áremelkedés nem lesz jelentős.

A diákok a legolcsóbb albérleteket keresik, ezek közé pedig három típus tartozik: a garzonlakások, a panellakások a drágább, felkapottabb városokban és a szobák – mondta Balogh László.


A Kossuth Rádió Napközben című műsora.