A magyar és a cseh szuperlézerközpont közös kutatási konzorciumot hoz létre

 

Közös nemzetközi, úgynevezett Európai kutatási infrastruktúra-konzorciumot hoz létre a prágai és a szegedi szuperlézerközpont, hogy a tudományos kutatásokban jobban kihasználhassák a két csúcsszintű kutatóközpont kapacitásait és lehetőségeit.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn Prágában tárgyalásokat folytatott Karel Havlícek cseh miniszterelnök-helyettessel, ipari és kereskedelmi miniszterrel. Elmondta: „megállapodtunk, hogy létrehozzuk az Európai kutatási infrastruktúra-konzorciumot, amely az elképzeléseink szerint várhatóan 2020 januárjában kezd el működni. Számolunk azzal, hogy később más országok is csatlakoznak a projekthez.”

Nemzetközi érdeklődés

Palkovics László szerint elsőként Olaszország csatlakozása várható, és több más ország – például Németország, Franciaország, Nagy-Britannia – szintén érdeklődik a konzorcium iránt. A prágai és a szegedi lézerközpontok a fizikusokon és a biokémikusokon kívül a tudomány más ágai képviselőinek is kitűnő feltételeket biztosítanak kutatásaikhoz – emelte ki.

Energiaipari együttműködés 

A magyar miniszter prágai tárgyalásai után látogatott el a cseh főváros melletti Dolní Brezanyban lévő Extreme Light Infrastructure ( ELI) Beamlines nemzetközi tudományos központba. Az ELI Beamlines a Cseh Tudományos Akadémia Fizikaintézetének része, a szuperlézerrendszert az amerikai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban készítették. Az ELI nemzetközi kutatóközpont többi eleme Magyarországon (Szeged) és Romániában (Bukarest) működik.

Palkovics László és Karel Havlícek megvitatta egyebek között a magyar–cseh együttműködés lehetőségeit az energiaiparban, valamint az innovációk és a korszerű technológiák területén.

Az MTI kérdésére, hogy szóba került-e a tárgyalásokon a magyar–cseh atomenergetikai együttműködés a paksi atomerőmű, illetve a két cseh atomerőmű (Dukovany és Temelín) tervezett bővítése kapcsán, Palkovics László elmondta: a magyar és a cseh tervek eltérő fázisban vannak, míg Magyarországon már folyik a konkrét munka, addig a csehek még csak az előkészítési munkáknál tartanak. „Tapasztalatainkat természetesen szívesen megosztjuk cseh partnereinkkel” – szögezte le a magyar innovációs és technológiai miniszter.