A magyar gazdaság az uniós átlag fölött teljesít, a kritikák politikai jellegűek

 

Megalapozatlan állítások vannak az Európai Unió Magyarországra vonatkozó ajánlásaiban, és sajnálatos, hogy az Európai Unió gazdaságirányítással kapcsolatos tevékenységét politikailag vitatható, oda nem illő témákkal lazítják fel – jelentette ki Varga Mihály.

Az Európai Unió Magyarországra vonatkozó ajánlásaiban megalapozatlan állítások vannak, és sajnálatos, hogy az Európai Unió gazdaságirányítással kapcsolatos tevékenységét politikailag vitatható, oda nem illő témákkal lazítják fel – jelentette ki Varga Mihály, az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli tanácskozásán (Ecofin) kedden.

A magyar kiemelte, hogy a Magyarországra vonatkozó országspecifikus ajánlások nem valós tényeken, hanem kettős mércén alapulnak, így azok elfogadását Magyarország nem támogatta, és külön nyilatkozatban tiltakozott az eljárás ellen.

Szakmai kérdések és aktuálpolitika

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a magyar kormány arra számít, hogy a májusi európai parlamenti választások eredménye hamarosan az uniós intézményrendszer működésére is pozitív hatással lesz, és a szakmai kérdéseket ezután nem hatja át az aktuálpolitika.

Varga Mihály emlékeztetett: az európai szemeszter a jogalkotók szándéka szerint az unió gazdaságirányítás keretrendszerének része, országspecifikus ajánlásai a gazdasággal kapcsolatos területeket fedik le.

A magyar gazdaság eredményeit nem lehet elvitatni

Kiemelte: a magyar gazdaság eredményeit nem lehet elvitatni, hiszen az idei első negyedévben a magyar növekedés csaknem háromszorosa volt az uniós átlagnak, a munkanélküliség szintje az egyik legalacsonyabb Európában, és a bérek is folyamatosan emelkednek. A magyar kormány célja, hogy ezeket az eredményeket megvédje, és a csökkenő államadósság mellett Magyarország gazdasági teljesítménye legalább 2 százalékponttal meghaladja az uniós országok átlagát.

A most tárgyalt dokumentum magyar igazságszolgáltatási rendszerre vonatkozó része kettős mércét alkalmaz, nem megalapozott és nem tükrözi a valóságot, hiszen a vonatkozó jogszabályi környezet nem változott az elmúlt évhez képest, amikor is nem fogalmaztak meg ilyen jellegű ajánlást –mutatott rá a tárcavezető megemlítve, hogy mindez nem lehet a gazdaságpolitikai párbeszéd alapja.

Figyelmen kívül hagyott magyar álláspont

A pénzügyminiszter kiemelte: Magyarország szintén aggályosnak tartja, hogy az Európai Bizottság nem vette figyelembe a vitatott részekre vonatkozó magyar álláspontot. Sajnálatos, hogy a finn elnökség szövegmódosító javaslatai sem kezelték érdemben a magyar aggályokat.

A szövegezési folyamat során nem sikerült megállapodásra jutni, ezért Magyarország az ajánlások elfogadásánál tartózkodott és egyoldalú nyilatkozatot tett az igazságügyi függetlenségre vonatkozó indokolatlan állításokkal, kettős mérce alkalmazásával kapcsolatban az Ecofin-ülés összefoglaló jegyzőkönyvéhez – tájékoztatott a pénzügyminiszter.