A monetáris tanács nem változtatott az alapkamaton

 

A monetáris tanács nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén, és a kamatfolyosót is változatlanul hagyta – közölte a Magyar Nemzeti Bank az MTI-vel. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,9 százalékon áll. Elemzők szerint a júniusi inflációs jelentés alapján dönthet a jegybank esetleg a monetáris politika újabb szigorításáról, kamatemelésre azonban legalább a jövő év közepéig nem számítanak.

Év végétől ismét 3 százalékra csökken a maginfláció

Az adószűrt maginfláció a következő hónapokban várhatóan még enyhén emelkedik, majd év végétől fokozatosan 3 százalékra csökken, a további monetáris lépések szükségességét pedig az inflációs kilátások jövőbeni alakulása fogja meghatározni. A testület az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott sem az alapkamaton, sem a kamatfolyosón.

Megismételték, az inflációt meghatározó tényezők továbbra is változékonyságot mutatnak, ezért a monetáris tanács a kilátások megítélésében nagyobb figyelmet fordít a tartós tendenciákat megragadó alapfolyamat-mutatókra.

Arra is kitért a testület, hogy a globálisan meghatározó jegybankok monetáris politikáját fokozódó óvatosság jellemzi. Az EKB első kamatemelésének időpontja még későbbre tolódott, az irányadó ráták legalább 2020 közepéig, illetve azt követően is a mostani szinteken maradnak. Ugyanakkor a jegybankelnök legutóbbi jelzései alapján már egyre több piaci szereplő a monetáris kondíciók lazítását árazza.

A Federal Reserve esetében a piaci várakozások idén egyértelműen kamatcsökkentést jeleznek, miközben a japán jegybank a korábbi várakozásoknál hosszabb ideig tarthatja fenn lazító irányultságú monetáris politikáját – írták.

Emelte idei inflációs és növekedési előrejelzését az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3,1 százalékról 3,2 százalékra emelte idei inflációs várakozását, a növekedési prognózisát pedig 3,8 százalékról 4,3 százalékra javította.

A kedden közölt főbb számok szerint jövőre 3,4 százalékos inflációval és 3,3 százalékos GDP-növekedéssel számol a jegybank. Az előző, márciusi inflációs jelentésében az MNB 3,1 százalékos inflációt és 3,8 százalékos GDP-növekedést várt.

A 2021-es prognózis szerint az infláció és a növekedés is 3,3 százalék lehet.