Jó döntésnek tartaná a banki adategyeztetés határidejének meghosszabbítását Bácsfalvi András

 

A Magyar Bankszövetség pénzmosás elleni munkacsoportjának elnöke jó döntésnek tartaná a banki adategyeztetés határidejének meghosszabbítását.

Bácsfalvi András vasárnap az M1-en azt mondta, az augusztus 31-ig meghosszabbított időszak lehetőséget biztosítana, hogy még többen egyeztetni tudják adataikat.

A bankok a kommunikáció tekintetében mindent megtettek, ezért nem lehet azt mondani, hogy az emberek nem hallottak az adategyeztetésről, inkább csak nem foglalkoztak vele – vélekedett.

Vannak olyan bankok, akik jobban állnak e tekintetben: az MKB-nál például körülbelül egy százalék körül van, akiknek még adategyeztetésre lehet szüksége – közölte, hangsúlyozva, az adatokat viszont szektorszinten kell vizsgálni.

Kiemelte, az adategyeztetés az ügyfelek érdeke, hogy a bankok nagyobb biztonságot tudjanak nyújtani nekik.

Varga Mihály pénzügyminiszter a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényhez pénteken benyújtott módosító javaslattal kezdeményezte, hogy a parlament két hónappal hosszabbítsa meg a banki adategyeztetés határidejét augusztus 31-ig, mert az ügyfelek egy részénél nem zárul le az átvilágítás a június 26-i határidőig.