Karácsony Gergely közlekedési alapjövedelem bevezetését javasolja Budapesten

 

Az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje „közlekedési alapjövedelem” bevezetését javasolja Budapesten azok számára, akik részben vagy egészben hajlandóak lennének lemondani a városi autózásról.

Karácsony Gergely pénteken a Facebook-oldalán élő közvetítés keretében számolt be az elképzelésről, amely szerint például 50 ezer forintnyi kedvezményt lehetne nyújtani a közösségi közlekedés használatára jogosító éves bérlet árából azoknak, akik lemondanak arról, hogy a városban tartsák az autójukat.

Már az is nagy eredmény volna, ha az autót használók 10 százaléka közösségi közlekedésre váltana – tette hozzá. Felmérésekre hivatkozva elmondta: ma a közlekedők 45 százaléka használja a tömegközlekedést és 35 százalék jár autóval. Az a cél, hogy ez az arány 50:25-re változzon – fűzte hozzá.

Ezzel kapcsolatban követendőnek nevezte az ellenzéki politikus az osztrák fővárost, ahol csupán napi 1 euróba kerül a közösségi közlekedés használata azok számára, akik éves bérletet vásárolnak.

Ennek köszönhető, hogy Bécsben 800 ezer éves bérletet adnak el, miközben Budapesten csupán 40 ezret; az ár sokkal inkább versenyképes az autózáséhoz képest, sőt az éves bérlettel át lehet hangolni az embereket arra, hogy egy városban a közösségi közlekedés az elsődleges.

Az ár csökkentésétől nem apadnának a bevételek, hanem inkább nőnének – vélekedett Karácsony Gergely, utalva a várható keresletbővülésre.

Mindehhez persze szükség volna a szolgáltatások minőségének javítására, légkondicionálásra, pontosságra és az online, elektronikus jegyrendszer bevezetésére – mondta a politikus, aki a közvetítés tanúsága szerint a 4-6-os villamoson utazva ismertette a tervet.